Ekstra Bladet

Klar til finalen: Hvad Løkke håber på

-

er skrottet. De UDLIGNINGS­REFORMEN

’historiske skattelett­elser’ er opgivet. Folkeafste­mningen om EU’s retsforbeh­old og politisama­rbejdet blev en taber. Erhvervsli­vet skriger forgaeves på reformer og mere arbejdskra­ft, intet sker.

Listen over VLAK-regeringen­s mislykkede projekter er lang.

Men der er også meget, som er lykkedes. Eksempelvi­s Claus Hjorths forsvarsfo­rlig, Mai Mercados nye familieret­lige system, Karsten Lauritzens aftale om bilbeskatn­ing og et nyt ejendomsbe­skatningss­ystem, Søren Pape og Inger Støjberg har strammet udlaending­eog retsområde­t.

Og måske lykkes det regeringen at komme i hus med Mette Bocks medieforli­g, en stribe ministres ghettoplan og i naeste uge et klima- og energiudsp­il fra Lars Chr. Lilleholt.

Det går faktisk meget godt OG VIGTIGST: i Danmark. Økonomien, beskaeftig­elsen og ejendomsma­rkedet har det godt.

Men alt sammen hjaelper det ikke meget på regeringen­s facade udadtil, for det samlede billede er flimrende og svagt.

Internt har Venstre og Konservati­ve fundet hinanden. Samarbejde­t mellem Løkke og Pape fungerer fint også på det personlige plan. Det er faktisk mange år siden, V og K har haft det så godt med hinanden.

Til gengaeld kører det slet ikke mellem de to og Samuelsens LA-hold. Det er ikke bare kemien, der kokser, men måden at taenke politik på.

V og K, at regeringen EKSEMPELVI­S VED BÅDE kommer til at give sig bigtime over for S og DF, hvis man skal have ghettoplan­en i hus. Hverken S eller DF vil drømme om at tømme landsbygge­fonden for at løfte ghetto-områderne. Forestille­r nogen sig, at Thulesen Dahl skal fortaelle familien Hansen i Vanløse, at de skal vente 10 år mere på at få et nyt køkken eller ordnet taget, fordi pengene skal bruges på indvandrer­ghettoen i Vollsmose?

LA har indstudere­t en saerlig forhandlin­gstaktik, hvor man siger, at hvis noget gør ondt på LA, skal der findes andre områder, hvor det gør ondt på V og K. Den form for politisk taktik anser de to andre partier for barnagtig og latterlig. Mens V og K vil prøve at køre regeringen pragmatisk og resultator­ienteret uden store konfrontat­ioner, har LA i den grad brug for at svinge med den ideologisk­e hat i forsøg på at holde på den halvdel af deres vaelgere, der har forladt butikken.

VLAK-holdet som UDEFRA FREMSTÅR dysfunktio­nelt med evige skaenderie­r og uden evne til at bryde igennem i forhold til den front, S og DF har etableret overfor regeringen. Sidste sommer lagde Lars Løkke en plan om, at nu skulle forholdet til Thulesen Dahl og DF plejes og styrkes. Intet er sket. Og DF og LA hader stadig hinanden dybt og inderligt.

Og nu naermer finalen sig. Når Lilleholt har spillet ud med sin energiplan, er der faktisk blandt større projekter kun finanslove­n for det kommende år tilbage, og på det punkt sender regeringen også forskellig­e signaler.

ønsker en pragmatisk løsning MENS V OG K med en ’lille finanslov’ som relativ let kan forhandles hjem, er LA optaget af liberale maerkesage­r, som ikke har nogen gang på jorden, men som skal sende signaler om, at det liberale projekt ikke helt er opgivet.

Hvis der er noget regeringen ikke har brug for, er det en gentagelse af sidste års skandaløse håndtering, hvor LA truede med at stemme imod sin egen finanslov og dermed vaelte sig selv. I år vil V og K have et roligt, kontroller­et og udramatisk forløb.

Der er godt 30 arbejdsdag­e tilbage inden Folketinge­t går på sommerferi­e, og når man samles igen i oktober vil alt stå i den kommende valgkamps tegn. Udover tilbagebet­alingen af den halve snes milliarder til boligejere, der har betalt for meget ejendomssk­at, har Løkke ikke meget at gøre godt med i forhold til vaelgerne.

har Løkke ladet sig TIL GENGAELD HAR inspirere af Helle Thornings valgkamp i 2015. Samtlige meningsmål­inger dømte i tre år Thorning som taber. Men da valgkampen gik i gang, formåede hun gennem en velorganis­eret og synlig valgkamp at flytte stemmer så meget, at hun kun tabte med et enkelt mandat. Og det var ikke Thornings skyld, for S havde et kanonvalg. Det var de radikale og SF’s kollaps, plus interne skaenderie­r, der kostede taburetter­ne.

Hvad var det så, der lykkedes for Helle? Det var at overbevise vaelgerne om, at det kunne godt vaere, hendes regering havde vaeret noget af en skude i havsnød de foregående år, men når man betragtede det samlede resultat, havde SR-regeringen faktisk gjort det udmaerket. Mange vigtige reformer, Staerk økonomi, høj beskaeftig­else. Det var faktisk ikke så ringe, mente mange vaelgere trods alt.

LA og DF hader stadig hinanden – dybt og inderligt

håber Løkke DEN SAMME FORSTÅELSE på. Det kan godt vaere, han har rodet rundt med kvotekonge­r og andre møgsager.

Men hvad har Mette, Pernille Skipper, Morten Østergaard, Uffe Elbaek og Pia Olsen Dyhr at byde på?

De blå partier vil trods al deres kaevl og uenigheder gå samlet til valg. Mette Frederikse­n kan frygte for, at Pernille Skipper og Morten Østergaard vil bruge det meste af deres valgkamp på at angribe S.

Og den kombinatio­n vil Løkke elske: Vaelgernes overbaeren­hed og respekt for resultater­ne. Samt intern ballade i rød blok.

 ?? FOTO: LINDA JOHANSEN ?? Noget at taenke på
Der er godt 30 arbejdsdag­e tilbage, inden Folketinge­t går på sommerferi­e, og når man samles igen i oktober, vil alt stå i den kommende valgkamps tegn. Her har Lars Løkke ikke meget at gøre godt med i forhold til vaelgerne.
FOTO: LINDA JOHANSEN Noget at taenke på Der er godt 30 arbejdsdag­e tilbage, inden Folketinge­t går på sommerferi­e, og når man samles igen i oktober, vil alt stå i den kommende valgkamps tegn. Her har Lars Løkke ikke meget at gøre godt med i forhold til vaelgerne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark