Ekstra Bladet

Fundamenta­lisme i klitterne

Henrik går ikke på kompromis med noget i genopbygni­ngen af Svinkløv Badehotel

- TORBEN RASK trl@eb.dk

Busser med pensionist­er kommer jaevnligt forbi for at kigge, og de er langt fra de eneste, der er nysgerrige efter at se, hvordan det nye Svinkløv Badehotel kommer til at se ud.

– Jeg troede opmaerksom­heden ville tage lidt af nu, hvor vi er i gang med genopbygni­ngen, men sådan har det bestemt ikke vaeret, fortaeller Henrik Carstensen, der er den eneste gennemgåen­de figur i hele byggeproje­ktet.

Ejerfonden bag badehotell­et, der nedbraendt­e natten til 26. september 2016 som følge af en teknisk fejl i en tørretumbl­er, er meget opmaerksom­me på, at genopbygni­ngen er tro mod ånden fra den gamle traebygnin­g fra 1925. Et projekt, der ifølge Ekstra Bladets oplysninge­r, koster 50 millioner.

– Både før og nu ligger det os meget på sinde at have det lokale tilsnit med inde over. Derfor har vi bevidst valgt en byggeleder som Henrik med lokal baggrund og lokale håndvaerke­re, siger Steen Royberg, der er bestyrelse­sformand i fonden Svinkløv Badehotel.

Danmarkshi­storie

12 håndvaerke­re anført af Henrik Carstensen er nu ved gøre sokkel, betondaek og ydervaegge i underetage­n faerdige. Herefter rejses blandt andet bindingsva­erk og traevaerk henover sommeren.

– Jeg sagde ja til at blive udlånt fra min arbejdspla­ds (Hustømrern­e), fordi vi er i gang med et stykke danmarkshi­storie. Samtidig er det en fornøjelse at opleve de lokale håndvaerke­res enorme engagement, siger 40-årige Henrik Carstensen.

Svinkløv Badehotel rejser sig naermest med centimeter­s praecision af asken og på ruinerne af forgaenger­en, men den nye udgave får blandt andet bad og toilet på alle vaerelser, elevator, endnu mere lysindfald og mere handicap-venlig indretning.

– Og så har vi selvfølgel­ig haft mere fokus på brandsikke­rhed al den stund, at kravene til det nu er mere omfattende, end da det første Svinkløv Badehotel blev bygget for 92-93 år siden, siger Steen Royberg.

Hele stueetagen bygges uden brug af søm og skruer, men i stedet med dyvler og tapper i samlingern­e i traevaerke­t.

Der bruges heller ikke traditione­lle gummifuger mellem vinduesram­mer og stolpe-konstrukti­oner, men såkaldt stopvaerk, som er en reb-lignende genstand.

– Det er tidskraeve­nde og dermed dyrt, men for en byggenørd som mig og håndvaerke­rne på projektet er det også en utrolig spaendende opgave at bygge et hotel på denne måde og i trae i stedet for af beton og stål, siger Henrik Carstensen, hvis mor havde sit første job i livet som stuepige på Svinkløv Badehotel i 1963.

Badehotell­et, 10 kilometer nordøst for Fjerritsle­v i Jammerbugt Kommune, forventes at åbne igen mellem påske og pinse naeste år.

Hele stueetagen bygges uden brug af søm og skruer

 ?? FOTO: RENÉ SCHÜTZE ?? Ekstra Bladet 27. september 2016. Fundamente­t er på plads og byggeleder Henrik Carstensen sørger for, at haederkron­ede håndvaerks­principper overholdes i genopbygni­ngen af Svinkløv Badehotel.
FOTO: RENÉ SCHÜTZE Ekstra Bladet 27. september 2016. Fundamente­t er på plads og byggeleder Henrik Carstensen sørger for, at haederkron­ede håndvaerks­principper overholdes i genopbygni­ngen af Svinkløv Badehotel.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark