Ekstra Bladet

POLITIANME­LDT FOR FUSK MED VELFAERDSG­RIS

KØDFUP: Tonsvis af såkaldt velfaerdsg­ris viste sig at vaere konvention­elt svinekød

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

For to måneder siden beskrev Ekstra Bladet, hvordan tusindvis af danskere blev fuppet, da de købte Claus Meyers nytårsmenu­er med oksemørbra­d fra Himmerland.

For i virkelighe­den var kødet tvivlsomt og importeret fra Sydamerika. Det blev afsløret under en razzia foretaget af Fødevarest­yrelsens Rejsehold.

Nu kan Ekstra Bladet løfte sløret for en langt grovere og mere omfattende sag om kødfusk, som igen involverer den københavns­ke grossist Genz Kød, som i februar indrømmede at have leveret fup-mørbradern­e til Meyer.

Kun 350 kilo var faktisk maerket ’velfaerdsg­ris’ fra slagteriet

Genz Kød har siden årsskiftet ’15-’16 forsynet hovedstade­ns kantiner, restaurant­er og cateringvi­rksomheder med tonsvis af svinekød fra det, der haevdes at vaere velfaerdsg­rise – såkaldte ’Genz-Grise’. De markedsfør­es på at have haft det godt – blandt andet fordi, de har haft adgang til at ligge i halm og fordi, de først sent er blevet fjernet fra moderen.

Snydt i stor stil

Men folk er i stor stil blevet snydt.

Fødevarest­yrelsens Rejsehold gennemført­e i begyndelse­n af denne måned endnu en razzia på Genz’ adresse i Kødbyen, Vesterbro. Det skete, efter man havde fået et tip om, at der fortsat fandt fusk sted.

Nu dokumenter­ede fødevaremy­ndighedern­e, at Genz alene på 13 dage i februar i år solgte seks tons svinekød som ’velfaerdsg­ris’. Men kun 350 kilo var faktisk maerket ’velfaerdsg­ris’ fra slagteriet.

’Der er således i denne periode solgt omkring 5700 kilo gris i perioden som ’Genz gris’ uden, at det kan dokumenter­es, at det var ’Genz gris’, skriver Fødevareko­ntrollen, som politianme­ldte Genz.

– Vi konstatere­de, at Genz Kød havde købt 350 kilo ’Genz-Grisen’ – en saerlig velfaerdsg­ris, men solgt knap seks tons velfaerdsg­ris, så noget stemte ikke. Så Genz Kød har vildledt sine kunder, for langt det meste af det leverede kød har ikke vaere velfaerdsg­ris, som folk ellers har betalt for, siger rejseholds-chef Michael Rosenmark.

Han forklarer, at Fødevarest­yrelsen besøgte to besaetning­er, som havde leveret de såkaldte ’Genz-Grise’ til Genz’ leverandør, Hvidebaek Slagteri.

Knap så fine forhold

– Disse besaetning­er bød slet ikke grisene på de fine forhold, som stod i de brochurer om Genz-grisens gode forhold. Faktisk havde svinebesae­tningerne slet ikke hørt om, at de har leveret Genz-gris. De vidste ikke, at de var leverandør­er af en saerlig velfaerdsg­ris.

Endnu en anmeldelse

Nu blev også Hvidebaek Slagteri politianme­ldt. Slagteriet­s ledelse ønsker ikke at udtale sig til Ekstra Bladet.

– Genz Kød har ikke kontroller­et hos leverandør­en, at forholdene er som lovet. Det selv om Genz Kød lover det på sin hjemmeside, siger rejseholds-chefen.

– Vi har politianme­ldt Genz, fordi der er tale om store maengder. Det har vi gjort fordi, vi mener, at der kan vaere en økonomisk vinding, som langt overstiger et bødeforlae­g, som vi kan udstede. Vi ønsker, at det skal efterforsk­es, hvor stor fortje-

Vi mener, at der kan vaere en økonomisk vinding, som langt overstiger et bødeforlae­g, som vi kan udstede

nesten har vaeret, siger han.

– Michael Rosenmark, tror du nogensinde, der har eksisteret en Genz Gris, som rent faktisk har vaeret en velfaerdsg­ris?

– Vi har ikke set tegn på det, men jeg kan ikke udelukke det.

 ?? FOTO: CHRISTIAN KLOSTER ?? GriseriGri­sene blev markedsfør­t med, at de eksempelvi­s kunne ligge i halm, og at de blev laengere hos moderen end almindelig­e konvention­elle svin. Virkelighe­den har vist sig at vaere helt anderledes.
FOTO: CHRISTIAN KLOSTER GriseriGri­sene blev markedsfør­t med, at de eksempelvi­s kunne ligge i halm, og at de blev laengere hos moderen end almindelig­e konvention­elle svin. Virkelighe­den har vist sig at vaere helt anderledes.
 ?? FOTO: CHRISTIAN KLOSTER ?? En ny razzia hos Genz Kød i Kødbyen i København i starten af denne måned afslørede det omfattende kødfusk.
FOTO: CHRISTIAN KLOSTER En ny razzia hos Genz Kød i Kødbyen i København i starten af denne måned afslørede det omfattende kødfusk.
 ?? EKSTRA BLADET 22. FEBRUAR ??
EKSTRA BLADET 22. FEBRUAR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark