Ekstra Bladet

Gav barn medicin fra hund med hundegalsk­ab

HOMØOPATI: Canadisk naturlaege brugte medicin lavet af spyttet fra syg hund

- HEINE JØRGENSEN heine@eb.dk

Debatten raser i Canada, efter naturlaege­n Anke Zimmermann gav en fireårig dreng medicin, der er udvundet af spyttet fra en hund med hundegalsk­ab.

Den livsfarlig­e virus har ifølge laegen hjulpet drengen markant, efter han i en årraekke har vaeret meget ustyrlig:

’Jeg spurgte drengen Jonah, hvorfor han ikke kunne sove. Og han fortalte mig, at han var bange for ulvene udenfor, varulvene,’ skriver Zimmermann i et langt indlaeg om behandling­en.

’Hans skole klagede også over, at han gemmer sig under bordene og snerrer af folk,’ forklarer hun videre.

Anke Zimmermann konkludere­r senere i sin diagnose, at drengen som spaed er blevet bidt flere gange af hunde med rabies. Derfor vil medicin ’dyrket’ på rabies også virke, mener hun.

Han gemmer sig under bordene og snerrer af folk

Brugte gammelt spyt

I dag er indlaegget forsvundet fra naturlaege­ns hjemmeside. Efter sagen er kommet frem, har hun nemlig modtaget talrige trusler, og de canadiske sundhedsmy­ndigheder har sat en kulegravni­ng af sagen i gang.

Ifølge Anke Zimmermann er det dog omverdenen og ikke hende, der gør noget galt ved ikke at forstå, hvordan homøopati virker.

Medicinen, som hun købte hos det britiske firma ’Helios Homeopathi­cs’, har intet at gøre med den virus, der oprindelig­t blev udvundet fra en syg hunds mund, påstår hun:

’En modig person udvant omkring år 1833 en smule spyt fra en lille hund med hundegalsk­ab,’ skriver hun i et nyt indlaeg om den medicin, hun brugte.

Hun afviser derfor, at der er så meget som et molekyle af den originale virus i midlet, hun gav drengen.

Kolleger klager

Flere canadiske eksperter afviser dog Zimmermann­s udlaegning af medicinens effekt og dens sikkerhed som det rene nonsens:

– Jeg kan på ingen måde forstå, hvordan noget, der omtales som spyt fra en syg hund, kan blive godkendt i Canada, siger doktor Bonnie Henry, der står i spidsen for sundhedsmy­ndighedern­e i British Colombia, til nyhedsmedi­et CBC.

Heller ikke landets organisati­on for homøopater bakker den omstridte naturlaege op. I stedet har den indgivet en formel klage over hende til autorisati­onsmyndigh­eden i provinsen:

– Vi synes ikke, det er sjovt at klage over en kollega.

– Men det er i vores profession­s interesse at sikre en kompetent behandling til alle patienter, siger organisati­onens naestforma­nd Victor Chan.

 ?? FOTO: AP ?? Man skal ikke spøge med hunde, der har rabies. Sygdommen smitter fra dyr til mennesker og er skyldig i tusindvis af dødsfald hvert år.
FOTO: AP Man skal ikke spøge med hunde, der har rabies. Sygdommen smitter fra dyr til mennesker og er skyldig i tusindvis af dødsfald hvert år.
 ?? PR-FOTO ?? Anke Zimmermann har i en årraekke praktisere­t som naturlaege i Canada. Nu får hun hård kritik for at give medicin, der er udvundet af rabies, til børn.
PR-FOTO Anke Zimmermann har i en årraekke praktisere­t som naturlaege i Canada. Nu får hun hård kritik for at give medicin, der er udvundet af rabies, til børn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark