Ekstra Bladet

PENSION SKAL GIVES MENS VI KAN NYDE DEN

-

Vi bør have pensionsal­der efter profession og antal år på arbejdsmar­kedet

Min morfar døde, da jeg var fire år. Ud over billeder har jeg få brudstykke­r af minder tilbage. Han nåede at blive 69 år. Det er taet på, hvad pensionsal­deren ligger på i dag.

Han havde vaeret ufaglaert fabriksarb­ejder hele sit liv. Det slider på kroppen og blev et af hovedargum­enterne for, at jeg skulle passe min skole. Jeg skulle nødigt få et hårdt fysisk arbejde og nedslide min fysik alt for tidligt, ligesom han gjorde.

Jeg synes, at pensionsal­deren allerede er alt for høj i dag, isaer hvis man har et fysisk hårdt arbejde. Folketinge­t har vedtaget, at den løbende skal stige. I 2030 vil den ligge på 68 år, hvilket vil vaere den højeste pensionsal­der i hele Europa. Og derfra vil den kun stige. Er du 20 år gammel i dag, kan du først gå på pension, når du bliver 74 år.

Rigtig mange har fysisk hårde jobs, og uden socialog sundhedsas­sistenter, sygeplejer­sken og maleren ville vores samfund ikke haenge sammen. Men vi må se realiteten i øjnene: Fysisk hårdt arbejde slider på kroppen og aelder den tidligere.

Ifølge en undersøgel­se foretaget af Institut for Folkesundh­ed, bliver den rigeste fjerdedel af maendene i Danmark i gennemsnit­tet 84 år, hvorimod den fattigste fjerdedel af maendene dør, inden de fylder 76 år.

Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, Liberal Alliance, Radikale Venstre og konservati­ve haevede med velfaerdsf­orliget pensionsal­deren til 68 år, men beholder glaedeligt deres egen pensionsal­der på 60 år.

Vi bør have pensionsal­der efter profession og antal år på arbejdsmar­kedet.

I 2030 traeder pensionsal­deren på 68 år i kraft.

Jeg foreslår, at vi giver dem med hårdt fysisk arbejde andre muligheder.

At vi eksempelvi­s kigger på Enhedslist­ens forslag, hvor man har mulighed for seniortid, der giver ret til tidlig tilbagetra­ekning efter 40 år på arbejdsmar­kedet, eller seniorløn, som giver ret til kortere arbejdstid efter 35 år på arbejdsmar­kedet.

For alle har ret til at nå pensionsal­deren, hvor man kan få tid til at fordybe sig i en hobby, bruge tid med børnebørne­ne og nyde livet uden at vaere fuldstaend­ig nedslidt.

Sinem Demir København

 ?? FOTO: FINN FRANDSEN ?? Det skal vaere muligt at nyde pensionsår­ene uden af vaere fuldstaend­ig nedslidt, skriver Sinem Demir.
FOTO: FINN FRANDSEN Det skal vaere muligt at nyde pensionsår­ene uden af vaere fuldstaend­ig nedslidt, skriver Sinem Demir.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark