Ekstra Bladet

Hver femte solgte bil kører på el i 2030

ENERGISTYR­ELSEN:

-

Den danske stat har skruet kraftigt op for forventnin­gerne til, hvor mange elbiler, der kommer til at køre rundt på de danske veje i fremtiden.

Det fremgår af Energistyr­elsens nye basisfrems­krivning - en rapport, der forsøger at udregne kvalificer­ede gaet om fremtidens energiforb­rug, som Ingeniøren har beskrevet det.

Hvor embedsmaen­dene i Energistyr­elsen tidligere regnede med, at der i 2030 ville køre 135.000 elbiler på de danske veje, er det tal nu naesten fordoblet, svarende til en stigning fra 4 procent af den samlede vognpark til 7 procent.

Det svarer til, at cirka 22 procent af alle solgte biler i 2030 vil vaere elektriske.

Energiforb­ruget stiger

Styrelsens øgede forventnin­ger til salget er saerligt overrasken­de, når de ses i lyset af, at afgifterne på elbiler gradvist vil stige frem mod 2022, og danskerne herefter skal betale fuld registreri­ngsafgift på bilerne.

På trods af elbilernes stigende succes vil køretøjer, der braender fossile braendstof­fer, dog stadig dominere transports­ektoren, mener styrelsen.

Faktisk i sådan en grad, at embedsmaen­dene overrasken­de nok har opjusteret deres forventnin­ger til, hvor meget fossilafbr­aendingen vil fylde. Tidligere regnede de med, at det i 2030 ville udgøre 92 procent af energiforb­ruget i biler, skibe, fly og tog. Men det tal hedder nu 93 procent.

Det skyldes, at selv om energieffe­ktiviteten forbedres markant, så vil der samtidig blive kørt flere kilometer på vejene.

Helt konkret forventer Energistyr­elsen, at der vil blive brugt 6 procent mere energi på de danske veje frem mod 2030.

De nye forventnin­ger til antallet af elbiler kommer ikke ud af den blå luft. En raekke internatio­nale rapporter har laenge set mere optimistis­k på fremtiden end Energistyr­elsen har gjort hidtil.

Blandt andet forventer EU-kommission­en, at hele 16 procent af bilerne i EU i 2030 vil vaere rene elbiler eller plugin-hybridbile­r.

 ?? FOTO: REGION HOVEDSTADE­N/RITZAU SCANPIX ?? Energistyr­elsen forudsiger, at elbilerne vil boome .
FOTO: REGION HOVEDSTADE­N/RITZAU SCANPIX Energistyr­elsen forudsiger, at elbilerne vil boome .

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark