Ekstra Bladet

DELEØKONOM­IEN rykker ud på danske villaveje

Firmaet Nabotraile­r er klar med ny deletjenes­te ala GoMore og Airbnb, hvor man kan leje og udleje trailere

- JENS OVERGAARD

Lån en trailer i nabolaget, eller udlån din egen trailer til en nabo henne ad vejen. Det hele sker over en app til din smartphone, og betaling og forsikring klares i samme omgang.

Sådan lyder filosofien bag tjenesten Nabotraile­r, der bygger på de samme principper som kortidsudl­ejning af biler gennem GoMore eller boliger via Airbnb.

De to ivaerksaet­tere bag tjenesten, Kasper Dam Mikkelsen og Anders Muusmann, ser store perspektiv­er i konceptet. Både fordi det er praktisk, og fordi det sparer på ressourcer­ne.

- Der er et oplagt behov på villavejen­e, hvor der er haveaffald, som skal flyttes, men måske ikke plads til traileren. Samtidig er der nogle, som har trailere stående, men ikke bruger dem hele tiden, siger Kasper Dam Mikkelsen om ordningen, der indtil videre omfatter almindelig­e trailere alene.

Snart udvides tjenesten til de større trailere til heste, biler, både og flytning, og på sigt er det også tanken at få campingvog­ne med.

- Udlejere kan både få et tilskud til traileren og hjaelpe lokalsamfu­ndet, mens lejere får nemmere ved at komme af med haveaffald­et eller få hesten med til staevne. I bund og grund handler det om at få brugt de ting, vi har, siger Kasper Dam Mikkelsen og fortsaette­r:

- Samtidig tror vi på, at mange gerne vil laere deres naboer lidt bedre at kende. Når vi mødes og deler ting, danner vi relationer og bliver på den måde mere forankrede i vores lokalmiljø.

Med forsikring

De almindelig­e trailere lejes ud til 100 kroner for en periode på seks timer, mens et døgn koster 150 kroner. Skal man bruge traileren i flere dage, koster hvert efterfølge­nde døgn 100 kroner.

Prisen omfatter ud over lejen også en forsikring af traileren hos Tryg Forsikring. Udlejeren får 75 procent af lejeindtae­gten, som skal beskattes, mens Nabotraile­r får de sidste 25 procent.

Der findes allerede en raekke aktører på markedet, som lejer trailere ud. Det gaelder blandt andet en raekke tankstatio­ner og byggemarke­der. Den største aktør er Freetraile­r, hvor det første døgn er gratis. Det koster dog 29 kroner, hvis man skal reservere traileren og yderligere 49 kroner per døgn for forsikring. En ekstra lejedag koster 199 kroner per dag.

Kasper Dam Mikkelsen mener, at produktern­e har hver sin berettigel­se.

- Der er forskel på de to produkter, som supplerer hinanden. Vores skal vaere et tilbud, som er lige i naerheden, over nabohaekke­n eller nede ad vejen. Vi ser mere det at købe egen trailer som en konkurrent, siger ivaerksaet­teren.

Han kan se, at det foreløbig er i landsbyer og forstaeder,

På denne måde kan vi vaere med til at få deleøkonom­i spredt ud over landet

at konceptet har fået fat.

- GoMore og Airbnb har foreløbigt mest fået fat i storbyerne. På denne måde kan vi også vaere med til at få deleøkonom­ien spredt ud over landet, siger han.

Potentiale­t er stort. I Danmark er der ifølge Nabotraile­r godt 600.000 almindelig­e trailere og yderligere 300.000 specialtra­ilere til 1,2 millioner biler med traekkrog. Siden lanceringe­n 1. marts har mere end 100 brugere på tvaers af landet lagt deres trailere op til udlejning, og 1.600 har downloadet appen.

Vaer omhyggelig

Hos FDM vurderer jurist Casper Schad, at det kan vaere en god idé at overveje det nøje, før man lejer eller udlejer trailer. Som udgangspun­kt er man daekket af bilens ansvarsfor­sikring, hvis man laver en skade på andre, når bilen er forsikret inklusiv traekkrog.

Skader på traileren kraever til gengaeld en saerskilt forsikring, og derfor er det ifølge Casper Schad positivt, at trailere hos Nabotraile­r er daekket af en forsikring.

Som udlejer og lejer skal skal man også vaere opmaerksom på, at der er forskel på forsikring­erne hos for eksempel Freetraile­r og Nabotraile­r. Hos Freetraile­r daekker forsikring­en ikke løsdele, mens det er tilfaeldet hos Nabotraile­r.

Ordningen kraever desuden rettidig omhu af både lejer og udlejer.

- Hvis traileren får skrammer eller buler, som ligger under en decideret skade, kan der hurtigt opstå uenighed om, hvem der har ansvaret. Derfor er det en god idé at tage billeder af traileren ved afhentning og aflevering, ligesom når man lejer en bil, sige Casper Schad.

En trailer kan dog også punktere, og i sådanne tilfaelde er det ifølge Kasper Dam Mikkelsen lejeren, der er ansvarlig for at få det ordnet gennem sin vejhjaelp.

Hvad nu, hvis man låner?

Hvis man udelukkend­e låner en trailer hos naboen, er det bilens ansvarsfor­sikring, der daekker skader på andre, ligesom det er tilfaeldet med en lejet trailer. Forskellen på at leje og låne bliver dog tydelig, hvis det udelukkend­e er traileren, som beskadiges.

- Hvis man låner en trailer, er man ansvarlig for enhver skade. Men som lejer haefter man kun for de skader, man selv er skyld i, med mindre der står i lejeaftale­n, at man haefter i videre omfang, siger Casper Schad.

Hvis haervaerks­maend skaerer daekkene op, haefter man derfor ved lån, men ikke nødvendigv­is ved leje.

Ved lån skal man derfor have en saerskilt trailer-kaskoforsi­kring for at vaere daekket ved skader på selve traileren. En sådan forsikring er der dog ikke mange som tegner for en almindelig havetraile­r, da vaerdien typisk måske er cirka 10004000 kroner. Men den er altså automatisk med ved leje gennem Nabotraile­r.

Det er dog ikke kun skader og forsikring, man skal huske at overveje, inden man udlejer sin trailer, påpeger Casper Schad fra FDM.

- Hvis man lejer en trailer ud for 100 kroner og må beholde de 75 procent, som skal beskattes, så er der ikke meget tilbage for den tid, man bruger, og slitage på traileren, siger han.

Som lejer haefter man kun for de skader, man selv er skyld i

 ?? FOTOS: ANNA BLINKENBER­G-LIDELL ?? Overleveri­ngen mellem udlejer og lejer er vigtig. Her er det de to grundlaegg­ere af Nabotraile­r, Anders Muusmann og Kasper Dam Mikkelsen (rød t-shirt), som viser hvordan.
FOTOS: ANNA BLINKENBER­G-LIDELL Overleveri­ngen mellem udlejer og lejer er vigtig. Her er det de to grundlaegg­ere af Nabotraile­r, Anders Muusmann og Kasper Dam Mikkelsen (rød t-shirt), som viser hvordan.
 ??  ?? Det er en god idé at tage billeder af traileren ved afhentning og aflevering for at forebygge uenighed.
Det er en god idé at tage billeder af traileren ved afhentning og aflevering for at forebygge uenighed.
 ??  ??
 ??  ?? På sigt skal det også vaere muligt at leje større trailere til eksempelvi­s sin hest.
På sigt skal det også vaere muligt at leje større trailere til eksempelvi­s sin hest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark