Ekstra Bladet

NATO-kollaps eller atomkrig

-

Med tiden får NATO mobilisere­t sine styrker, og så er Rusland den lille målt på kvantitet ... Det kan sagtens tage flere måneder for NATO at mobilisere sine styrker, og så er Baltikum allerede på russiske haender. Og det kan ifølge den svenske forsvarsek­spert Robert Dalsjö vaere et saerdeles skraemmend­e perspektiv:

– En fuldt ud realistisk mulighed er, at Rusland tager de baltiske lande og siger: ’Nu er det her vores, og vi forsvarer det med kernevåben’.

Hvad kan Nato så gøre?

Robert Dalsjö peger på flere forskellig­e scenarier:

1 NATO bliver handlingsl­ammede på grund af indre stridighed­er.

2 NATO accepterer, at de ikke kan gøre noget på den korte bane, og begynder at opruste og planlaegge en laengereva­rende ’containmen­t’ som under Den Kolde Krig – alternativ­t en blokade med begraenset brug af praecision­s-angreb mod centrale dele af militaeran­laeg eller infrastruk­tur.

3 NATO opbygger en styrke, der er stor nok til at befri landene og med tiden slå til med praecision­sangreb mod Rusland. Det kraever dog, at NATO rent faktisk kan neutralise­re truslen fra de russiske atomvåben, hvilket ikke synes sandsynlig­t, da NATO/USA i modsaetnin­g til Rusland inden for de sidste par år hverken har opgraderet spraenghov­eder eller missiler.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark