Ekstra Bladet

MADSENS SIDSTE CHANCE

AFGØRENDE DAG I UBÅDS-SAGEN: Anklager og forsvarer skal over bevise domsmandsr­etten om, at deres udlaegning er den rigtige

- LINETTE KRØGER JESPERSEN linette@eb.dk

Når anklager Jakob BuchJepsen og forsvarer Betina Hald Engmark i dag fremfører deres procedurer i retssagen mod den drabstilta­lte Peter Madsen, er det med forsvarsad­vokat Mette Grith Stages ord ’Den store finale’.

En procedure kan vaere afgørende for en sags udfald, mener hun og forsvarer-kollegaen Michael Juul Eriksen.

Her skal anklager og forsvarer binde enderne sammen og redegøre for, hvordan de mener, at beviserne, der er fremlagt i løbet af sagen, skal vaegtes og fortolkes.

– Der er selvfølgel­ig sager, hvor beviserne står lige op i luften, og udfaldet af sagen er mere eller mindre givet på forhånd, og hvor proceduren derfor reelt ikke kan rokke ved noget. Men helt generelt er det min opfattelse, at man ikke skal undervurde­re betydninge­n af proceduren. En virkelig god procedure kan efter min opfattelse vaere afgørende for sagens udfald, siger Mette Grith Stage, mens Michael Juul Eriksen supplerer:

– Hele systemet er lagt an på, at man som dommer og naevninge eller domsmaend skal holde sindet åbent og ikke drage nogen konklusion­er, så at sige indtil man har hørt procedurer­ne.

Ingen strenge regler

Mens forsvarer og anklager under hele bevisførel­sen skal vaere mere eller mindre objektive og fremlaegge beviserne uden at vaere subjektive eller det, man kalder procederen­de, er proceduren tidspunkte­t, hvor de kan sige tingene mere råt for usødet.

– Formålet med proceduren er udelukkend­e at påvirke afgørelsen hos dem, der skal traeffe afgørelsen. Det er også det tidsrum, hvor du kan tale uden at blive afbrudt, og der ikke er de samme strenge regler for, hvad man må sige, som der er i forbindels­e med hele hovedforha­ndlingen. Det er bestemt noget, hvor sager kan blive afgjort. Det er i hvert fald min opfattelse, at proceduren er supervigti­g, siger Michael Juul Eriksen.

Når anklager og forsvarer har procederet, har domsmandsr­etten en dag til votering, hvorefter dommen efter planen falder onsdag.

Nu kan du tale uden at blive afbrudt og uden strenge regler

 ?? FOTO: DEADLINEPR­ESS.DK ?? Skaebnetim­en
Før Peter Madsen blev anholdt for drab på Kim Wall, var han vant til at indtage scenen. I dag må han overlade den til sin forsvarer og anklageren, som vil have ham idømt livsvarigt faengsel.
FOTO: DEADLINEPR­ESS.DK Skaebnetim­en Før Peter Madsen blev anholdt for drab på Kim Wall, var han vant til at indtage scenen. I dag må han overlade den til sin forsvarer og anklageren, som vil have ham idømt livsvarigt faengsel.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Betina Hald Engmark vil formentlig fokusere på de usikkerhed­er, der er i beviserne mod hendes klient.
FOTO: JENS DRESLING Betina Hald Engmark vil formentlig fokusere på de usikkerhed­er, der er i beviserne mod hendes klient.
 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Jakob Buch-Jepsen kan blandt andet slå på, at Peter Madsen har skiftet forklaring flere gange undervejs.
FOTO: JENS DRESLING Jakob Buch-Jepsen kan blandt andet slå på, at Peter Madsen har skiftet forklaring flere gange undervejs.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark