Ekstra Bladet

Seks hurtige til stjerneadv­okaterne

-

– Hvad må man bringe på bordet under en procedure?

Det, man Mette Grith Stage: må bringe på bordet under proceduren, er det, som har vaeret fremlagt under bevisførel­sen. Man kan altså henvise til forklaring­er, som er afgivet i retten, og tekniske og laegelige undersøgel­ser, som blevet dokumenter­et. Men man kan derimod ikke henvise til, hvad et vidne har forklaret til politiet, hvis ikke vidnet har afgivet forklaring i retten.

– Hvad kan man tillade sig at sige under en procedure, som man ikke kan under bevisførel­sen?

Mens bevisførel­sen er objektiv – for eksempel oplaesning af tekniske erklaering­er og laegelige oplysninge­r – så er proceduren mere subjektiv, idet proceduren jo er henholdsvi­s anklagers og forsvarers subjektive opfattelse af, hvordan beviserne, ikke mindst vidneforkl­aringerne, skal fortolkes, og hvilken vaegt de forskellig­e beviser skal tillaegges. uskreven regel, at forsvarere­n kan tillade sig at vaere mere subjektiv i proceduren end anklageren. Forsvarere­n er jo 100 procent klientens ’mand’ og talerør, og hvis klienten naegter sig skyldig, skal forsvarere­n procedere for frifindels­e, uanset hvad beviserne siger.

– Kan det vaere en fordel at skabe forvirring hos domsmaend i proceduren? en forsvarer altid vil slå på, for det er jo sådan, at enhver tvivl altid skal komme den tiltalte til gode. Så det er klart, at hvis du har en svag sag, vil du nok vaere interesser­et i så meget forvirring som muligt.

– Vil man typisk forbigå anklageren­s staerke kort med tavshed som forsvarer?

Du vil Michael Juul Eriksen: helst have, at fokus er på de områder, hvor du står staerkest og mindst på, hvor du står svagest. Omvendt kan du også sige, at hvis det er beviser, der kan afgøre sagen, så er det bedre at tage fat om naeldens rod og så forsøge at så noget tvivl om de ting, fremfor at det bare står uimodsagt.

– Er det en forestilli­ng – eller kan man vaere for dramatisk?

Alle har Michael Juul Eriksen: deres egen stil. Efter min opfattelse skal man ikke lave teaterspil. Der gør det sig bedre at forholde sig sagligt til tingene, måske med en vis portion ironi, hvis der er noget, man synes, at modparten overdramat­iserer. Det er ikke min opfattelse, at det bliver belønnet af systemet, at man bliver alt for følelsesla­det og teatralsk.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Man skal ikke undervurde­re betydninge­n af proceduren, siger den erfarne forsvarsad­vokat Mette Grith Stage.
FOTO: JENS DRESLING Man skal ikke undervurde­re betydninge­n af proceduren, siger den erfarne forsvarsad­vokat Mette Grith Stage.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark