Ekstra Bladet

HER ER FLERE ABORTER END FØDSLER

Den grønlandsk­e abortrate er mere end fire gange højere end i Danmark

-

Nyeste tal viser, at der i 2016 blev foretaget 855 aborter i Grønland, mens der blot blev født 767 børn

Grønlandsk­e kvinder får foretaget flere aborter, end de føder børn.

Landet har Nordens suveraent højeste abortrate – og der bliver altså hvert år foretaget flere aborter, end der bliver født levende børn.

Det viser tal fra Grønlands Statistik og Landslaege­n.

Den grønlandsk­e abortrate er mere end fire gange højere end i Danmark, og sådan har det vaeret i flere år.

De nyeste tal viser, at der i 2016 blev foretaget 855 aborter i Grønland, mens der blot blev født 767 børn i landet med knap 56.000 indbyggere.

Kvinderne på Grønland får i gennemsnit mellem to og tre aborter, fremgår det af tallene fra de grønlandsk­e myndighede­r.

Alkohol og tidlig seksuel debut

Ifølge jordemor Rikke Kuhn fra Dronning Ingrids Hospital i Nuuk, der leder rådgivning­sprojektet ’Manu’ for kommende foraeldre, skyldes de mange aborter flere ting.

Det kan for eksempel vaere tidlig seksuel debut, seksuelle overgreb og manglende brug af praeventio­n – selvom den er gratis på Grønland.

– Årsagen kan vaere seksuelle overgreb. Eller at der er alkohol involveret, så man glemmer praeventio­nen. Men min holdning er, at vi er nødt til at få flere ønskebørn i Grønland. Så hellere et højt aborttal end for mange uønskede børn, forklarer Rikke Kuhn med henvisning til, at 5000 grønlandsk­e børn skønnes at opleve omsorgssvi­gt og seksuelle overgreb.

Men selvom aborttalle­t stadig er uaendret højt gennem en årraekke, er det lykkedes, at nedbringe antallet af både uønskede og ønskede graviditet­er blandt de 14-16årige grønlandsk­e piger.

Blandt andet takket vaere forebyggel­sesprojekt­et ’Foraeldre for 1 dag og 20 timer’, som den laererudda­nnede Eva Kirkegaard fra hospitalet i Nuuk har rullet ud på alle de grønlandsk­e skoler.

– Vores program hjaelper dem, som har overskud. Den tunge del kraever mere. Men formålet er at undgå de tidlige teenagegra­viditeter. At laere dem fordelene ved at vente, til de kommer i 20’erne og har fået en uddannelse, forklarer hun, der også oplever kulturelle årsager til de mange aborter.

– De grønlandsk­e piger på 13-14 år har tidlig seksuel seksuel debut. Det har vaeret normalt at opfatte dem som voksne i den alder. Nogle af de 13-årige er også så tidligt udviklede, at de ser ud som 20-årige. Vi arbejder på, at den seksuelle debut først sker, når de er minimum 15 år, fortaeller Eva Kirkegaard.

Abort udløser gratis rejse

Et andet omstridt forhold skyldes, ifølge Eva Kirke-

Hellere et højt aborttal end for mange uønskede børn

gaard, at nogle unge kvinder og piger bliver gravide for at komme vaek fra de små isolerede bygder, som de vokser op i.

Og den udlaegning kan jordemor Rikke Kuhn bekraefte: – Mange kommer fra små bygder, hvor der ikke er meget at lave. Hvis man sidder i en bygd med tv – og måske med internet – og kan se den store verden, men aldrig selv har haft råd til at saette sig på et fly eller en båd, så kan der komme en laengsel efter at komme ud, forklarer hun, med henvisning til at en rejse til Nuuk fra bygderne nemt kan tage 20-30 timer med skib – og koste 3000-4000 kroner tur-retur.

Hvis man skal have foretaget en abort på hospitalet i Nuuk, er rejsen derimod gratis.

 ??  ?? Ønskebørn ønskes
Laererudda­nnede Eva Kirkegaard med et udvalg af de elektronis­ke babyer, som bruges i undervisni­ngen af grønlandsk­e unge.
Ønskebørn ønskes Laererudda­nnede Eva Kirkegaard med et udvalg af de elektronis­ke babyer, som bruges i undervisni­ngen af grønlandsk­e unge.
 ??  ?? En grønlandsk opvaekst kan både foregå i et fangersamf­und i en lille bygd eller i en etageejend­om som her i Nuuk.
En grønlandsk opvaekst kan både foregå i et fangersamf­und i en lille bygd eller i en etageejend­om som her i Nuuk.
 ??  ?? Jordemor Rikke Kuhn vil gerne hjaelpe børn til verden, men arbejder samtidig for at nedsaette antallet af teenage-graviditet­er i Grønland.
Jordemor Rikke Kuhn vil gerne hjaelpe børn til verden, men arbejder samtidig for at nedsaette antallet af teenage-graviditet­er i Grønland.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark