Ekstra Bladet

Nogle kvinder får ni aborter

-

Stine Brenøe, de rer gynaekolog­isk speciale ansvarlig sygeplejer­ske på hospitalet i Nuuk, har undersøgt årsagen til de mange aborter.

Med henvisning t ildetunges­ociale problemer i Grønland med overgreb, selvmordog misbrugspr­oblemer fastslår hun, at det høje aborttal ikke i sig selv er et problem.

– Det er bedre, at der foretages en abort, end at der fødes et uønsket barn, siger hun.

Ingen social slagside

Stine Brenøe forklarer dog, at antallet af aborter – ifølge hospitalet­s undersøgel­ser – ikke har en social slagside. De er bredt fordelt på kvinder fra alle samfundsla­g.

– Et fåtal af kvinderne får helt op til syv, otte og ni aborter, siger hun.

Nogle når også at få to aborter på et år, viser hendes undersøgel­ser.

– Ganske få får rigtig mange aborter. Ofte ved kvinderne godt, at de skulle bruge praeventio­n for at undgå uønsket graviditet, men de bruger det ikke. Det er heller ikke lige så moderne at bruge praeventio­n som i Danmark, forklarer hun og peger også på en anden årsag.

– Mange af de kvinder, som har deltaget i undersøgel­sen, opfatter ikke det at få en abort som skamfuldt, men som en situation de er meget kede af. Det står lidt i kontrast til undersøgel­ser i Danmark, hvor det at få en abort ofte er forbundet med skam, siger hun.

Cirka hver tredje unge grønlaende­r har vaeret udsat for et seksuelt overgreb, før de fylder 18 år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark