Ekstra Bladet

Underholde­nde Sikke et cirkus

Overenskom­stforhandl­ingerne 2018 har vaeret meget usaedvanli­ge ifølge professor

- THOMAS GÖSTA SVENSSON HEINE JØRGENSEN FOTO: KENNETH MEYER tgs@eb.dk; heine@eb.dk

’Det virker som det glade vanvid’, skriver Hans, mens Taastrup skriver: ’Sikke et cirkus, vi har vaeret vidne til.’

Weekenden igennem er utilfredsh­eden tiltaget blandt brugerne på eb.dk over at blive sat på pinebaenke­n og overvaere de enormt langstrakt­e overenskom­stforhandl­inger, der i vaerste fald kan lamme Danmark.

Og ifølge en af landets mest erfarne arbejdsmar­kedsforske­re har den seneste tids forhandlin­ger da også vaeret både historiske og meget usaedvanli­ge.

Har hørt nok

– Det har varet laengere end det, vi har set tidligere. Derfor kan jeg godt forstå fornemmels­en blandt nogle danskere af, at nu har man hørt historien nok. Det er også første gang, at vi har fået forhandlin­ger i hele den offentlige sektor udsat i anden runde. Så på den måde har det her vaeret en meget lang proces, siger professor Bent Greve.

– Men det har også vaeret nogle meget principiel­le knaster.

– Problemet her er, at der har vaeret to stik modsatte opfattelse­r af spisepause og laerernes arbejdstid, og de er svaere at finde nogen formulerin­ger på, som begge parter kan gå med til, siger han.

Under forhandlin­gerne har der også vaeret flere eksempler på, at informatio­ner er blevet laekket til pressen, hvilket både har mødt hård kritik – men som også er strafbart i følge forligsman­dsloven.

Bøde eller haefte

Det kan således give bøde eller haefte i op til måneder, hvis man refererer fortrolige ting fra Forligsins­titutionen, og professor Bent Greve mener også, at OK18 på dette område adskiller sig.

– Det er nyt, at det er blevet så voldsomt med ting, der slipper ud. Der plejer faktisk historisk at vaere en større accept af fortroligh­eden. Men jeg tror, at det afspejler, at begge parter hele tiden har ønsket, at hvis det kom til en konflikt, så havde de folkeopini­onen med sig ved simpelthen at prøve at fortaelle om deres positioner.

– Men det har vaeret uskønt at se på, fordi det ødelaegger det fortrolige rum, der skal vaere for nogle gange at kunne nå en løsning, og det har måske også vaeret med til at traekke tingene ud, at der har vaeret en større tendens til at laekke ting for at positioner­e sig i offentligh­eden, siger han.

Det er nyt, at det er blevet så voldsomt med ting, der slipper ud

Få den seneste informatio­n på eb.dk Laes også lederen på bagsiden

 ??  ?? Igen søndag var der masser af underholdn­ing foran Forligsins­titutionen i København.
Igen søndag var der masser af underholdn­ing foran Forligsins­titutionen i København.
 ??  ?? Chefforhan­dler for lønmodtage­rne på regionerne­s område Grete Christense­n havde tid til grimasser, da hun kom ud under en pause i forhandlin­gerne søndag.
Chefforhan­dler for lønmodtage­rne på regionerne­s område Grete Christense­n havde tid til grimasser, da hun kom ud under en pause i forhandlin­gerne søndag.
 ??  ?? Anders Bondo, chefforhan­dler på det kommunale område, tiljubles under en pause i maratonfor­handlinger­ne.
Anders Bondo, chefforhan­dler på det kommunale område, tiljubles under en pause i maratonfor­handlinger­ne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark