Ekstra Bladet

HAN BLEV MILLIONAER PÅ DRONNINGEN­S GRAVMAELE

Bjørn Nørgaard er stolt af dronningen­s mindesmaer­ke, der også gav ham selv 4,7 millioner kroner på bankbogen

- NICK STURM nick.o.sturm@eb.dk

I går meddelte kongehuset, at dronningen­s laenge ventede – og kun en smule forsinkede – gravmaele står klar på sin plads i Roskilde Domkirke.

Således kan Bjørn Nørgaard, der er kunstneren bag, ånde lettet op efter 15 års arbejde, som han bliver betalt 4,7 millioner kroner for at udføre.

Det fremgår af en aktindsigt, som Ekstra Bladet tidligere har søgt i finansieri­ngen af gravmaelet.

– Jeg er meget, meget glad, men det er også et teamwork. Der er mange mennesker, der har bidraget, men det er klart, at som ophavsmand er man stolt, siger han.

Rystende nervøse

Bjørn Nørgaard og de mange håndvaerke­re, der har vaeret en del af arbejdet, har i processen skiftevis stødt panden mod en mur eller vaeret rystende nervøse for, at noget skulle gå galt med det kostelige monument.

Det mest nervepirre­nde øjeblik var dog i april, da gravmaelet­s seks stykker glas, der sammenlagt vejer omkring fire tons, skulle samles oven på de tre søjler.

Nørgaard frygtede, at en menneskeli­g fejl skulle resultere i, at glasset eller søjlerne gik i stykker.

– Det er sjaeldent, at jeg får sommerfugl­e i maven og ikke kan sove om natten, men der var et par dage der, siger Bjørn Nørgaard.

Opstilling­en gik som bekendt som planlagt – og dog. Gravmaelet blev forsinket med måneder. Det skulle oprindelig have stået klart i 2017.

Mens kongehuset forholdt sig tavse om, hvad der trak ud, da Ekstra Bladet henvendte sig, forklarer Bjørn Nørgaard imidlertid, at forsinkels­en skyldtes teknikalit­eter.

– Det var meningen, at de her glasplader skulle ligge direkte oven på hinanden, men ham, der sliber, blev betaenkeli­g, fordi forudsaetn­ingen for, at sådanne to glasplader kan ligge direkte mod hinanden, er, at de er fuldstaend­ig plane.

– På et tidspunkt måtte han meddele, at det kunne han ikke, og så sagde ingeniøren, at man måtte skille dem ad.

En glaedens dag

Et andet skelsaette­nde øjeblik for Bjørn Nørgaard var praesentat­ionen for dronningen.

For omtrent ti dage siden parkerede hendes chauffør kronebilen foran domkirken i Roskilde, og hun mødtes med Nørgaard og håndvaerke­rne inde i Sankt Birgittas Kapel, hvor gravmaelet står i al sin pomp og pragt.

Margrethe var tilfreds med Nørgaards arbejde.

– Hun var glad. Det var en rigtig god oplevelse, fortaeller han.

Han vil dog ikke ud med, hvad hun sagde til ham efter praesentat­ion.

– Det refererer man ikke. Det lytter man til og er glad. Ellers må dronningen selv udtrykke, hvad hun mener, siger Bjørn Nørgaard.

Ville ikke fjerne prinsen

I sommeren 2017 meddelte prins Henrik, at han ikke ville stedes til hvile ved siden af dronning Margrethe i Roskilde Domkirke, som det ellers var planlagt.

I stedet fik han sin aske spredt i danske farvande og i haven ved Fredensbor­g Slot. Beslutning­en gjorde et følelsesma­essigt indtryk Bjørn Nørgaard.

– Vi var jo kede af det, men respektere­de selvfølgel­ig prinsens beslutning, konstatere­r Bjørn Nørgaard og fortsaette­r:

– Prinsen har vaeret en del af hele processen, og når man har arbejdet med et vaerk i så lang tid, er det trist, når en person vaelger ikke at vaere en del af det mere, fastslår han.

Det fik dog aldrig konsekvens­er for gravmaelet­s udseende, og man kan stadig se prins Henrik afbildet i glasdelen.

– Dronningen var meget klar i maelet, og vi var så langt, at den aendring (fjernelsen af prinsens silhuet, red.) ville have betydet, at der skulle laves et helt nyt vaerk, fortaeller den 70-årige kunstner.

– Dronningen besluttede, at det var en fortaellin­g om hendes regeringst­id, og der indgår prinsen selvfølgel­ig, konstatere­r han. på

Det er sjaeldent, at jeg får sommerfugl­e i maven og ikke kan sove om natten, men der var et par dage der

 ?? FOTO: KELD NAVNTOFT/KONGEHUSET ?? Skrøbelig kunst Dronning Margrethes gravmaele står nu klar i Roskilde Domkirke. Billedhugg­er Bjørn Nørgaard har arbejdet på det i 15 år, og prisen for den tonstunge sarkofag i glas er intet mindre end 29.355.000 kroner.
FOTO: KELD NAVNTOFT/KONGEHUSET Skrøbelig kunst Dronning Margrethes gravmaele står nu klar i Roskilde Domkirke. Billedhugg­er Bjørn Nørgaard har arbejdet på det i 15 år, og prisen for den tonstunge sarkofag i glas er intet mindre end 29.355.000 kroner.
 ??  ?? Bjørn Nørgaard har arbejdet på det store vaerk i årevis.
Bjørn Nørgaard har arbejdet på det store vaerk i årevis.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark