Ekstra Bladet

Du kan ikke hvad du vil

-

udtrykket: ’Du kan, hvad du vil.’ Forleden VI KENDER ALLE overhørte jeg en virksomhed­scoach udtale dette bombastisk­e og efter min mening noget lalleglade postulat. Praemissen for postulatet er altså, at gennem langvarigt, hårdt arbejde og traening kan vi alle opnå vore drømme og indfri vores ambitioner. Indrømmet: Gennem målrettet traening ikke mindst inden for idraettens verden kan vi føre det vidt. Men er alene traening tilstraekk­eligt?

Og hvor MEGET traening er NOK traening? I den del af coachingbr­anchen, der traekker på inspiratio­n fra idraettens verden, er det moderne at nedtone betydninge­n af talent for i stedet at laegge vaegt på megen traening. Enkelte selvhjaelp­sbøger går så vidt, at de erklaerer talentbegr­ebet dødt og beskriver talent som noget, der kun eksisterer i Hollywood-film.

af GLORIFICER­INGEN den hårde traenings betydning bygger på studier af meget succesfuld­e menneskers vej til verdenseli­ten. Blandt andet er det påvist, at en raekke verdensken­dte forretning­sfolk, atleter og kunstnere havde 10.000 timers traening tidligt i livet som faelles karaktertr­aek. Omsat til år svarer det til fem normale arbejdsår.

Der er ingen tvivl om, at megen traening betyder noget, men der er ingen tal på, hvor meget det helt praecist drejer sig om. Tanken om de konkrete 10.000 timer er tiltraekke­nde, fordi den giver dig fuld kontrol over din egen udvikling. Det er kun fantasien og viljen til at arbejde hårdt, der saetter graenserne for, hvor langt man kan nå. Hvis talent blot er et andet ord for hårdt arbejde, har man alle muligheder for at blive den bedste inden for alting. Som coach er det jo et drømmescen­arie, for det gør i princippet kundegrund­laget uendelig stort.

absolut, at ingen kommer til tops uden JEG ANERKENDER benhårdt arbejde. Men helt at se bort fra talent og medfødte egenskaber giver ingen mening. Hvis man forestille­de sig, at samtlige danskere traenede golf i 10.000 timer efter samme traeningss­ystem, ville vi så forvente, at alle var lige gode om ti år? Eller at verdenseli­ten havde fået fem millioner nye Ryder Cup-deltagere? Bundniveau­et ville helt sikkert blive haevet betragteli­gt. Men blandt eliten ville talentet og heldet stadig gøre en forskel, og der ville stadig kun vaere nogle få udvalgte på Ryder Cup-holdet.

Helt at se bort fra talent og medfødte egenskaber giver ingen mening

ønskede jeg inderligt at blive profession­el SOM BARN trommeslag­er, men da jeg blev erklaeret tonedøv af min trommelaer­er, blev den drøm ikke realiserba­r. Måske kunne jeg ved ihaerdig traening vaere blevet en haederlig amatør bag gryderne. Men profession­el i topklasse; nej. Jeg havde ganske enkelt ikke talentet. Man kommer rigtig langt ved hårdt arbejde. Men selv den mest discipline­ret og målrettede indsats betyder altså ikke, at man kan, hvad man vil. Talent skal der også til.

 ?? PRIVATFOTO ?? Hvor meget traening er nok traening?
PRIVATFOTO Hvor meget traening er nok traening?

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark