Ekstra Bladet

Fra seks måneder til livstid

I dag klokken 13 falder dommen over ubådsbygge­ren i Københavns Byret

- METTE FLECKNER fleck@eb.dk

Uanset hvad udfaldet bliver, når dommer Anette Burkø i dag i Københavns Byret afsiger dom i ubåds-sagen, vil Peter Madsen få en straf.

Spørgsmåle­t er for hvad, og hvor lang den bliver.

For der er uendelig langt mellem parterne i strafkrave­t over ubådsbygge­ren, fra de seks måneders faengsel, hans forsvarer procedered­e for i mandags, og til den tidsubeste­mte straf om faengsel på livstid, anklageren bad retten idømme Madsen.

Har siddet bag tremmer

Den 47-årige ubådsbygge­r har under retssagen indrømmet det ene af fire anklagepun­kter om, at han har parteret Kim Wall og dermed har overtrådt straffelov­ens paragraf 139.

Paragraffe­ns ordlyd er: Den som kraenker gravfreden eller gør sig skyldig i usømmelig behandling af lig, straffes med bøde eller faengsel indtil seks måneder.

Under forsvarsad­vokat Betina Hald Engmarks procedure slog hun på, at Peter Madsen alene skulle dømmes for det, han havde indrømmet, og som kunne give et halvt år bag tremmer. En dom, Madsen i øvrigt vil have afsonet med de otte måneder, han allerede har siddet faengslet.

Skal dømmes for drab

Anklager Jakob Buch-Jepsen har procederet for, at Madsen ud over usømmelig omgang med lig skal dømmes for drab, seksuel mishandlin­g af Kim Wall og farlig sejlads med ubåden i det skibstrafi­kerede Øresund i mørket 10.-11. august sidste år.

Hvis retten ikke mener, at ubådsbygge­ren kan sendes i faengsel på livstid for at have begået et enkelt drab, appellerer anklageren til, at Peter Madsen dømmes til forvaring, som er den straf, Retslaeger­ådet har anbefalet.

Begge straffe er tidsubeste­mte, men den store forskel ligger i løsladelse­sprocedure­n.

Med en livstidsdo­m kan man ansøge om benådning efter 12 år. Den dømtes advokat ansøger om benådning, og det er Justitsmin­isteriet, som traeffer afgørelse. Hvis man får afslag, kan den indsatte gå til domstolene med spørgsmåle­t.

Forvaring gives til saerligt farlige og psykisk afvigende personer, der idømmes grov personfarl­ig kriminalit­et, hvis retslaeger har anbefalet den straf efter en mentalunde­rsøgelse. Retslaeger skal foretage en farligheds­vurdering før prøveløsla­delse. Men i sidste ende er det altid op til domstolene at afgøre, om en forvarings­dømt skal løslades.

Ekstra Bladet.dk transmitte­rer domsafsige­lsen LIVE i dag.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Har Peter Madsen begået drab og seksuel mishandlin­g, eller kan han alene dømmes for partering? Det afgøres i dag i Københavns Byret.
FOTO: RITZAU SCANPIX Har Peter Madsen begået drab og seksuel mishandlin­g, eller kan han alene dømmes for partering? Det afgøres i dag i Københavns Byret.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark