Ekstra Bladet

MADSENS NYE LIV I FAENGSLET

-

Med livstidsdo­mmen skriver ubåds-byggeren sig ind i et lidet flatterend­e selskab, der taeller nogle de farligste mordere og sexforbryd­ere i Danmark.

Bliver resultatet af ankesagen også den livslange straf, skal Peter Madsen afsone i et af landets store statsfaeng­sler – med stor sandsynlig­hed Anstalten ved Herstedves­ter, der rummer en blanding af indsatte, som har modtaget faengsel på livstid eller forvaring.

Lundin og Amagermand­en

Faengslets mure har blandt andet afskaermet offentligh­eden fra forbrydere som Peter Lundin og Marcel Lychau Hansen – bedre kendt som Amagermand­en.

I faengslet er 95 procent af de indsatte maend, de fleste har forstyrrel­ser i personligh­edsstruktu­r og adfaerd, og de er alle dømt for alvorlig personfarl­ig kriminalit­et såsom drab og voldtaegt.

Anstalten er specialise­ret i behandling af indsatte, der har behov for psykologis­k eller psykiatris­k behandling og rummer i alt 158 indsatte, hvoraf 35 var idømt forvaring, og 12 var idømt faengsel på livstid ifølge Anstaltens tal fra april sidste år.

I faengslet kan Peter Madsen se frem til en skemalagt hverdag, hvor dørene til cellen er lukket fra klokken 21.15 til klokken 7 naeste morgen.

På den få kvadratmet­er store celle har de indsatte en seng, skrivebord, et skab og et tv, hvor de kan få den store tv-pakke, hvis de vil betale for det. Derudover har de indsatte kun begraenset adgang til internette­t, men ingen adgang til sociale medier.

Arbejde i hverdagen

På anstaltens hjemmeside fortaeller faengslet, at de indsatte går i skole eller arbejder, eksempelvi­s på vaerkstede­r, mandag til torsdag kl. 7.30 til 15 og fredag kl. 7.30 til 14.30, hvor de får udbetalt arbejdspen­ge.

Under rettens gennemgang af Peter Madsens mentalerkl­aering kom det frem, at den 47-årige nu drabsdømte har brugt sin tid som varetaegts­faengslet på blandt andet at skrive på en bog.

Med livstidsdo­mmen får han endnu mere tid til de kreative udfoldelse­r i faengslets forskellig­e vaerkstede­r med grafiske fag, montage, metalfag og trae, ligesom han som indsat også kan arbejde med at vedligehol­de udendørsar­ealerne.

Ifølge de seneste tal fra Herstedves­ter bliver Peter Madsen afsoningsk­ammerat med 49 indsatte, der som ham er dømt for drab, herunder nogle dømt for seksualdra­b på børn og drab på egne børn.

53 er af de indsatte er dømt for voldtaegt, mens 26 er dømt for anden saedelighe­dskriminal­itet, og 21 er dømt for vold, herunder vold mod børn.

Som indsat har Peter Madsen ret til besøg mindst en gang om ugen i mindst en time. Besøgene kan foregå i faengslets besøgsrum eller de nyligt renoverede besøgslejl­igheder fra 2010, som ligger på faengslets område.

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Hvis ankesagen falder ud som i byretten, er der stor sandsynlig­hed for, at ubåds-byggeren skal afsone straffen på Anstalten ved Herstedves­ter, hvor en raekke drabsdømte og sexforbryd­ere sidder.
FOTO: ANTHON UNGER Hvis ankesagen falder ud som i byretten, er der stor sandsynlig­hed for, at ubåds-byggeren skal afsone straffen på Anstalten ved Herstedves­ter, hvor en raekke drabsdømte og sexforbryd­ere sidder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark