Ekstra Bladet

Forlig på det statslige område

-

Drama til det sidste: I aftes landede den sidste store overenskom­staftale på det statslige område

I aftes landede innovation­sminister Sophie Løhde (V) og de statsansat­tes chefforhan­der, Flemming Vinther, den sidste af de tre store overenskom­stforlig.

Det bekraefted­e HK’s forhandler Rita Bundgaard minuttet før Ekstra Bladets deadline på Twitter:

’Så blev det 34 timer i #forligsen. Og #forlig i #OK18 -Gode ting tager tid. Vi har sagt #nokernok til forringels­er og kaempet for fair løn. Ved at stå #skulderved­skulder på tvaers har vi sammen arbejdet os til 8,1% og en rig- tig god aftale for medlemmern­e. Tak for støtte’

Det drejer sig om aftalen for de statsansat­te, der er omfattet af overenskom­st.

Forud er gået et højdramati­sk forhandlin­gsforløb. Senest kendetegne­t ved naermest ubrudte forhandlin­ger i over et døgn siden fredag formiddag. Helt praecist 34 timer.

Blandt de største knaster har vaeret den betalte spisepause for de statslige ansatte. Her har det saerligt vaeret spørgsmåle­t om, hvor meget de statsansat­te skulle betale af deres lønramme på 8,1 pct. for at sikre spisepause­n.

I løbet af de seneste måneder er mørke konfliktsk­yer igen og igen er trukket sammen – dog uden lynet og lockouten er slået ned blandt de offentlige ansatte.

Men onsdag i denne uge kom der skub i tingene.

Stort forlig

FOA-formand Dennis Kristensen gik solo og landede en delaftale, der omfattede LO-forbundene i regionerne. Det brød musketered­en blandt fagbossern­e, men satte til gengaeld pres på de øvrige forhandlin­ger på det regionale samt det kommunale og statslige område.

St. Bededag kom så det naeste store forlig for i alt ca. 500.000 kommunalt ansatte, før natten til i går bød på et forlig for de resterende 120.000 regionalt ansatte.

En enkelt knast udestår dog. For selvom laererform­and Anders Bondo Christense­n fredag sagde, at der var kommet en løsning på laerernes arbejdstid, bunder dette ikke i en ny arbejdstid­saftale, men i nedsaettel­sen af en kommission, der skal se på området frem mod OK21.

 ??  ?? Stor lettelse
Fra venstre Charlotte Vallys, Louise Erichsen, Harun Demirtas og Diana Saksulv. Alle er de glade for, at der nu er kommet en overenskom­st på deres område.
Stor lettelse Fra venstre Charlotte Vallys, Louise Erichsen, Harun Demirtas og Diana Saksulv. Alle er de glade for, at der nu er kommet en overenskom­st på deres område.
 ??  ?? Stemningen var god foran Forligsins­titutionen lørdag.
Stemningen var god foran Forligsins­titutionen lørdag.
 ??  ?? Michael Ziegler og Anders Bondo Christense­n var tilsynelad­ende godt tilfredse med, at aftalen kom i hus.
Michael Ziegler og Anders Bondo Christense­n var tilsynelad­ende godt tilfredse med, at aftalen kom i hus.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark