Ekstra Bladet

Skuffet Bondo indrømmer: Det er en nødplan

Jesper Brink Svendsen Annette Lauridsen

-

Dagen efter, at laerer-formand Anders Bondo Christense­n indgik overenskom­st for kommunerne og laererne, indrømmede han i går, at det er en plan b, som han nu skal ud at saelge til sine medlemmer.

Samtidig lyder det opsigtsvae­kkende fra ham, at der har vaeret kraefter, som med vilje har modarbejde­t, at han kunne få en aftale om laerernes arbejdstid hjem.

Missionen var ellers klar, da han i december begyndte overenskom­stforhandl­ingerne: Laerernes arbejdstid­sregler skulle over i en overenskom­st, og den lovbestemt­e årsnorm skulle aendres.

Men det lykkedes ikke formanden at få aendret et kom- ma i lovteksten. I stedet er han endt med en aftale, hvor der skal nedsaettes en kommission, som skal undersøge laerernes arbejdstid frem mod naeste overenskom­stforhandl­ing i 2021.

Bedre afsaet

– Ja, det er en nødplan. I forhold til det. Men det er ikke en nødplan i forhold til en konflikt eller et lovindgreb. Vi gør ikke kun det her for at undgå en konflikt. Vi gør det også, fordi vi tror på, at vi kommer til at stå med et bedre afsaet, som skal påbegyndes, så snart kommission­en kommer i gang.

– Hvis vi kommer i konflikt – hvilket sker, hvis medlemmern­e stemmer nej – så er det sandsynlig­e udfald, at der kommer siger han.

Samtidig åbner han for, at der har vaeret skjulte kraefter, som sørgede for, at han aldrig skulle komme i mål:

– Laerernes arbejdstid er storpoliti­k. Det er aldrig blevet parternes overenskom­st. Der sidder mange, som har stor prestige forbundet med det, og derfor har det vaeret nogle meget svaere forhandlin­ger. Nu skal jeg passe på, hvad jeg siger. Men der har vaeret interesser, som ligger uden for forhandlin­gsrummet, som også har vaeret afgørende for, at vi ikke er nået i mål.

– Hvad er det for interesser? – Det vil jeg ikke komme naermere ind på.

– Snakker du om modparten et lovindgreb, – at der har vaeret nogen, som har haft interesser?

– Prøv at huske på, at lov 409 (bestemmels­en om laerernes arbejdstid, red.) blev etableret, efter at man havde lockoutet laererne i fire uger. Det var helt vildt. Så laver man et lovindgreb i 2013, som alle bagefter kunne se var fuldstaend­ig ensidigt til arbejdsgiv­ernes fordel. Det er klart, at lov 409 har en saerlig status. Det er den helt saerlige status, som har vaeret med til at gøre disse forhandlin­ger uendelig vanskelige. Det er derfor, at vi gerne vil finde et andet grundlag at forhandle ud fra. Og det er vi nu enige om. Og det tror jeg, at begge parter ser som en mulighed for at komme videre. Sygeplejer­ske, 32 år, København

– Hvad betyder overenskom­sten for dig?

– Det er vigtigt for mig, at vi ikke skal i konflikt. Mit hjerte bløder for patientern­e, og en konflikt ville unaegtelig have ramt dem. Og så betyder det noget for mig, at der er sat en pulje af til ligeløn. Danmark bryster sig af ligeløn, og så må vi også følge, hvad vi siger.

– Og så har det vaeret vigtigt for mig, at vi beholder vores vilkår som eksempelvi­s betalt frokostpau­se. Det kan ikke passe, at de kan tage vilkårene fra os, som det er sket med laerernes arbejdstid, og som det også har vaeret foreslået på vores område. Laege, 34 år, København

– Hvad betyder overenskom­sten for dig?

– Jeg kunne godt have frygtet, at Moderniser­ingsstyrel­sen ville finde besparelse­rne hos de offentligt ansatte. Men aftalen betyder, at der stadig er håb for den danske model.

– Og helt jordnaert er jeg glad for, at vi ikke skal lockoutes, fordi det ville ramme patientern­e. Sygeplejer­ske, 57 år, København

– Hvad betyder overenskom­sten for dig?

– Den har vist, at sammenhold­et har virket, og så sender den et signal om anerkendel­se, fordi vi får mere i løn. Det er vigtigt.

– Og så har den betalte frokostpau­se vaeret vigtig. Hvis folk skal på toilettet, kan vi jo ikke bare sige, at vi har pause. Der bliver nødt til at vaere noget fleksibili­tet.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark