Ekstra Bladet

BORGEN SLAP MED SKRAEKKEN

-

og Mette Frederikse­n ånder LARS LØKKE lettet op. De slap med skraekken. Der kom ingen storkonfli­kt på det offentlige arbejdsmar­ked. Ingen kaempedemo­nstratione­r på Slotsplads­en. Dermed slap de for at skulle gennemtvin­ge et lovindgreb, der havde sat en stopper for en konflikt, som ville lamme hele det danske samfund, men også vaere sindssyg upopulaer isaer hos de afgørende vaelgere i den offentlige sektor.

Nu har den danske model klaret atter en runde, hårdt presset, men den har overlevet. Indholdsma­essigt har presset fra lønmodtage­rsiden båret frugt. Lønstignin­gerne de naeste år er ganske paene.

har de langvarige og til tider POLITISK dramatiske OK-forhandlin­ger flyttet stemmer. De rødeste af de røde, Enhedslist­en og SF, har haft en vis fremgang på Mette Frederikse­ns bekostning, men ikke flere stemmer end Frederikse­n kan hale dem hjem igen. For Pernille Skipper og Pia Olsen Dyhr havde det vaeret en perfekt baggrund at holde 1. maj-taler på med blafrende røde faner og en storkonfli­kt under anmarch. Nu skal de i stedet forklare, hvor godt det var, arbejdsmar­kedets parter selv fandt en aftale helt uden politisk bistand.

og svaere OK-forløb har nemlig DET LANGE delt Christians­borg i tre grupper: De partileder­e, som har vaeret helt neddykkede, nemlig Søren Pape Poulsen (K), Anders Samuelsen (LA) og Uffe Elbaek (AL). De kan roligt sige, at de respektere­de modellen og lod parterne forhandle i fred. Det andet hold består af de partileder­e, som med svingende stemmestyr­ke blandede sig i forløbet med ensidig opbakning til lønmodtage­rsiden, isaer laererne: Pia Olsen Dyhr (SF), Pernille Skipper (EL), Morten Østergaard (R) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

De skal vaere meget glade for, deres meldinger ikke bagefter skulle efterprøve­s i folketings­salen. For selv om Pia Olsen Dyhr og Skipper med garanti havde stemt nej til indgreb, ville R og DF i den grad vaere kommet under ansvarets åg. Kunne de to partier, der raekker efter regeringsm­agt, have holdt til at stemme imod et indgreb? Naeppe. Nu slap de for ansvaret, og deres verbal-støtte til lønmodtage­rne blev en helt gratis, uforpligte­nde omgang.

og Mette Frederikse­n er naturligvi­s LARS LØKKE blevet presset hårdt for meldinger undervejs. Løkke har med sikker hånd afvist alle forsøg på at inddrage ham. Der var statsminis­teren, som holdt sig udenfor og slet ikke snakkede med Sophie Løhde, og så den private Løkke, der skulle i biffen.

Mette Frederikse­n holdt også stiv overlaebe og lod parterne selv forhandle. For hende har det vaeret svaerere, blandt andet fordi mange lønmodtage­re havde en forventnin­g om, at hun som mindstemål ville laegge afstand til de massive lockout-varsler, som de offentlige arbejdsgiv­ere udsendte. Efter manges opfattelse en unødvendig optrapning af konflikten. Men Frederikse­n holdt fast, selv om det har kostet stemmer. Til gengaeld har hun igen vist, at hun ikke er bange for de hårde beslutning­er. Uanset om det handler om overenskom­ster eller en genstridig Mette Gjerskov, der lige blev strippet for sit ordførersk­ab på grund af afvigende synspunkte­r. Slam.

kan ånde lettet op, gaelder MENS BORGEN det ikke i samme grad hos de faglige organisati­oner. Her vil der med garanti komme en intern storvask, når de sidste forhandlin­ger er afsluttet. Kan musketered­en bruges en anden gang, hvis den alligevel ikke holder helt hen til målet? Dennis Kristensen og LO-siden fik det meste af det, de gik i byen efter. Men laererne må stadig kigge i vejviseren efter den arbejdstid­saftale, de slog sig til blods på. Akademiker­ne havde ikke let ved at kommuniker­e deres synspunkte­r ud, og man må formentlig se i øjnene, at den politiske interesse for de store reformer med ledelsesko­mmission og sammenhaen­gsreform er blegnet.

Der kommer intern storvask, når de røde faner er rullet sammen

forligsman­den, Mette

OG HVAD MED

Christense­n, og hendes butik? Kom hun overhovede­t til at spille nogen rolle? Og hvordan kunne hun leve med, at så mange faglige bosser snakkede så meget, så laenge og så detaljeret ude på gaden, mens forhandlin­gerne kørte? Helt i strid med forligsman­dsloven.

Der bliver nok at vende, når røgen fra Skt. Annae Plads har lagt sig, og de røde faner er rullet sammen.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Mette Frederikse­n og Lars Løkke kan ånde lettet op, nu da storkonfli­kten på det offentlige arbejdsmar­ked er afblaest.
FOTO: JENS DRESLING Mette Frederikse­n og Lars Løkke kan ånde lettet op, nu da storkonfli­kten på det offentlige arbejdsmar­ked er afblaest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark