Ekstra Bladet

Derfor fik jeg ondt

Kvaerkeren, der draebte små piger, lastbilcha­ufføren, der overfaldt gamle damer, og fanger på flugt – Kaj Rasmussen har arbejdet bag tremmer i fire årtier

- METTE PEDERSEN FOTO: ANDERS BROHUS mepe@eb.dk

Betjentene sidder i faengslets vagtstue, da alarmen lyder: Et flugtforsø­g er i gang i forgården.

De spaener afsted. Udenfor ser de fangen, der kaldes Peter ’Skarp’ og er dømt for røveri mod en pengetrans­port. Han står med en hånd på overbetjen­t Kvists skulder. I den anden hånd har han et oversavet jagtgevaer. ’Hvis I kommer naermere, skyder jeg’, lyder det.'

Kaj Rasmussen er 22 år og har kun vaeret i Horsens Statsfaeng­sel et halvt år. Han prøver at fatte, hvad der foregår og er bange for at komme noget til. Så traeder han et skridt til siden – ind bag den ene kollega, som er både højere og bredere end ham selv.

– Det var fuldstaend­ig irrationel­t og egoistisk. Men jeg blev sgu raed. Og hvis jeg stod bag ham, kunne Peter Skarp ikke rigtig se mig, husker Kaj Rasmussen i dag.

I tiden efter overvejer han sin fremtid.

– Jeg var ikke som sådan bange for at gå ind til fangerne. Men jeg var nervøs for, om jeg skulle rende ind i flere af den slags tilfaelde. Peter Skarp havde fået et haglgevaer smidt ind over muren, og jeg var bekymret for, om det kunne ske igen.

Voldtaegts­mand Hansen

Episoden ligger over 40 år tilbage, og nu har Kaj Rasmussen udgivet en bog om livet bag tremmer. Han valgte nemlig dengang at blive, hvor han var. Og da han i 2011 gik på pension, kunne han se tilbage på en 40 år lang karriere som faengselsf­unktionaer, overvagtme­ster og personalec­hef i blandt andet Horsens Statsfaeng­sel og Sønder Omme Statsfaeng­sel.

I bogen fortaeller han om en del af de fanger, han har vaeret taet på. Både dem, der forsøgte at flygte, dem han kom i håndgemaen­g med og dem, der skraemte ham. Og den lille gruppe, han fik ondt af – som voldtaegts­forbrydere­n ’Hansen’. En lastbilcha­uffør, som var dømt for at voldtage en aeldre kvinde.

– Jeg laerte ham rigtig godt at kende. Vi havde mange samtaler, og flere gange tog han også betjentens parti, hvis der var nogle fanger, som var utilfredse.

En nat blev Kaj Rasmussen og en kollega kaldt til cellen, hvor ’Hansen’ sad og graed. Han havde et anfald af klaustrofo­bi, så stik imod alle reglerne i det lukkede faengsel, tog Kaj ham med ud i gården.

– Vi gik rundt i mørket en halv time uden at sige noget til hinanden. Og så sagde han til sidst: ’Nu er jeg klar til at komme tilbage til cellen’.

– Det kan virke maerkeligt, at du har sympati for en voldtaegts­forbryder?

– Du har ret,og jeg har heller ikke sympati for det, han har gjort. Men jeg synes, at skaebnen var hård ved ham.

Ulykke aendrede alt

Nogle år inden voldtaegte­n var ’Hansen’ i sidste øjeblik blevet reddet ud af sin braendende lastbil. Og han blev aldrig den samme.

– Han havde levet et almindelig­t familieliv, men efter den ulykke skete der et eller andet oppe i hovedet på ham. Han aendrede fuldstaend­ig karakter, og så kom den her trang til at voldtage op i ham. Han var selv chokeret over, hvad han havde gjort og sagde ’Hvis jeg laver noget lignende igen, begår jeg selvmord. Samfundet kan ikke vaere tjent med at have sådan et uhyre gående på fri fod.’

Det var fuldstaend­ig irrationel­t og egoistisk. Men jeg blev sgu raed

Han aendrede fuldstaend­ig karakter, og så kom den her trang til at voldtage op i ham

Haengte sig i cellen

’Hansen’ blev løsladt og genoptog sit familieliv. Men pludselig kom beskeden: Han havde voldtaget og draebt endnu en aeldre kvinde.

– To dage efter anholdelse­n haengte han sig i cellen. Jeg blev meget forskraekk­et. Jeg havde ikke før oplevet, at et menneske i den grad tog konsekvens­en af sin handling.

– Overrasked­e han voldtog igen?

– Ja, jeg troede, det var en engangsfor­seelse. Havde han nu vaeret kriminel fra starten og levet i det miljø, havde det vaeret noget andet. Men det her var så atypisk, som det overhovede­t kunne blive. Det var hårdt. Jeg kunne godt kunne lide ham. Havde vi mødtes i en anden sammenhaen­g, kunne vi godt vaere blevet venner. det dig, at

 ??  ?? ’Faengslend­e’ liv
Kaj Rasmussen har oplevet mangt og meget i sine 40 år som faengselsb­etjent.
’Faengslend­e’ liv Kaj Rasmussen har oplevet mangt og meget i sine 40 år som faengselsb­etjent.
 ?? PRIVATFOTO ?? Kaj Rasmussen var den første langhårede faengselsb­etjent i Horsens Statsfaeng­sel. Det faldt ikke i god jord hos de aeldre kolleger, men han beholdt det alligevel i ti år.
PRIVATFOTO Kaj Rasmussen var den første langhårede faengselsb­etjent i Horsens Statsfaeng­sel. Det faldt ikke i god jord hos de aeldre kolleger, men han beholdt det alligevel i ti år.
 ??  ?? Bogen ’Fyrre år bag tremmer’ er udkommet på byens forlag.
Bogen ’Fyrre år bag tremmer’ er udkommet på byens forlag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark