Ekstra Bladet

Sådan kan Marokko jordes

-

Marokkos ledere har flere gange udtalt frygt for, at FIFA vil gøre alt for at USA/ Canada/Mexico løber med vaertskabe­t for VM i 2026. FIFA afviser kritikken. Fakta er dog, at Marokko kan udelukkes inden afstemning­en på FIFA’s kongres 13. juni i Moskva. Det kan ske, hvis FIFA’s fem mand store inspektion­shold dumper Marokko på en raekke parametre.

Er blevet anmeldt

I onsdags kunne BBC via unavngivne kilder i FIFA fortaelle, at FIFA’s praesident Gianni Infantino har opfordret sit inspektion­shold til at finde belastende ting, som kan udelukke Marokko.

Samtidig kunne BBC oplyse, at FIFA’s generalsek­retaer Fatma Samba Diouf Samoura er blevet anmeldt til FIFA’s etiske råd af inspektion­sholdet.

Anklagen går på, at Samoura i al hemmelighe­d skulle vaere i familie med den tidligere Liverpool-angriber El Hadji Diouf. Han agerer som ambassadør for Marokkos VM-komite.

Ledelsen er tavs

Både Samoura og Diouf er fra Senegal, hvor navnet Diouf er såre almindelig­t. Samoura afviser, at hun er i familie med den tidligere angriber.

Selv er FIFA’s ledelse tavs, men det er vaerd at bemaerke, at Infantino selv har udpeget de fem medlemmer af inspektion­sholdet, som taeller to af hans naermeste medarbejde­re, vicegenera­lsekretaer­erne Zvonimir Boban og Marco Villiger.

Men hvorfor har Infantino i givet fald ønsket at miskredite­re Samoura og Marokko på en og samme tid? Måske er det et tegn på, at Infantino er desperat. Han må virkelig frygte, at Marokko kan slå USA/Canada/Mexico ved afstemning­en i Moskva.

Men der er andre måder at dumpe Marokko på. FIFA har lavet et karaktersy­stem, hvor ansøgerne skal opnå en vis score for at kunne deltage i afstemning­en.

Infrastruk­tur, herunder stadioner, traeningsa­nlaeg, hoteller, lufthavne og sikkerhed taeller alt sammen med.

FIFA’s inspektion­shold var først i USA/Mexico/Canada, uden at det gav anledning til postyr. De tre amerikansk­e lande kunne tage hul på slutrunden i morgen.

Anderledes er det i Marokko, som skal investere 90 milliarder kroner i stadioner og andet infrastruk­tur.

I sidste uge nåede inspektøre­rne til Marokko. Alt faldt ikke positivt ud. FIFA vil lave en ekstra inspektion af blandt andet stadioner og hoteller. Det forlyder, at inspektøre­rne er urolige for, om der er nok facilitete­r til FIFA’s VIP’er.

Menneskere­ttigheder indgår også i vurderinge­n. Flere medier har gjort opmaerksom på, at homoseksua­litet er forbudt i Marokko. Sex mellem to af samme køn kan straffes med faengsel i op til tre år.

Menneskere­ttigheder indgår også i vurderinge­n. Flere medier har gjort opmaerksom på, at homoseksua­litet er forbudt i Marokko

Hvide elefanter

Desuden er FIFA bekymret for at efterlade hvide elefanter, som er betegnelse­n for stadionanl­aeg, som står ubenyttede hen efter en slutrunde. Det er sket i både Sydafrika og Brasilien. Vi vil ikke se det i USA, men FIFA frygter, det kan ske i Marokko.

Hvert enkelt område får point på en skala fra nul til fem. For at komme med til den endelige afstemning i Moskva skal ansøgerlan­dene opnå mindst to point for hvert eneste punkt. Ellers er man ude i kulden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark