Ekstra Bladet

Det digitale instrument­bord venter lige rundt om hjørnet

Ny avanceret teknologi vil sende de klassiske viserinstr­umenter på pension. Det giver mange nye muligheder Ingen ønsker at vente flere sekunder på et svar. De skal komme med det samme

- JENS OVERGAARD

De klassiske viserinstr­umenter med ure lige ud for snuden og en betjening med klikkende drejekonta­kter kan snart vaere en saga blot.

Digital instrument­ering, hvor informatio­nerne vises på storskaerm­e, og betjeninge­n klares med haptiske kontakter, der kan give feedback, og hvor du kan maerke på glaspladen, om der skrues op eller ned, er nemlig på hastig fremmarch sammen med talestyrin­g, som Apple-brugere allerede kender fra Siri.

Det er en udvikling, vi i første omgang ser i premium-modeller som de nye Audi A8, A7 og A6, men som hurtigt vil sive ned i de mindre modeller, i takt med at teknologie­n bliver billigere.

Tendensen med fortsat flere skaerme er taget i naermere øjesyn af branchemag­asinet Automobilw­oche, der har et tema om udviklinge­n, som løber staerkt i disse år.

Et meget godt eksempel på udviklinge­n er udstyrsudb­uddet i den nye Mercedes A-Klasse, som kommer til sommer, hvor betjeninge­n kan opgraderes til to store skaerme på 10,5 tommer.

Mange indgange

Dieter Nazareth, der er professor og dekan ved Fakultetet for Informatik ved det tekniske universite­t i sydtyske Landshut, forklarer til Automobilw­oche:

- Digitale displays er mere fleksible og kan give flere informatio­ner end klassiske analoge instrument­er, og de kan indbygges hvor som helst. Derfor er det uforståeli­gt, at der stadig indbygges viserinstr­umenter i nye biler, siger Dieter Nazareth.

Udviklinge­n hen mod flere digitale skaerme ses også tydeligt hos Volkswagen. Her kostede det for et par år siden 50.000 kroner at få digital instrument­ering i en Passat, da det også var bundet op på et stort navigation­s- og infotainme­ntsystem.

I dag er prisen 9.000 kroner i en Passat, mens den er 7.000-9.000 kroner i Golf og nede på 5.000 kroner i Polo.

Hos VW-importøren ser man, at hver fjerde køber af Golf i dag vaelger at købe den digitale instrument­ering. Det har ligget stabilt i en periode, mens andelen er noget lavere i Polo, som også er en billigere bil.

Det er uforståeli­gt, at der stadig bygges viserinstr­umenter ind i nye biler

- Jeg vil dog tro, at det vil blive mere udbredt på Polo, da vi først nu er ved at få Poloer med Active Info Display til landet. Folk skal først opleve det, før de forstår fordelene ved ekstraudst­yret, siger Thomas Hjortshøj, der er kommunikat­ionsmedarb­ejder hos Volkswagen.

Hos Peugeot har man valgt at gøre både digital instrument­ering og berøringss­kaerm til standardud­styr på nye modeller som 3008, 5008 og den kommende 508.

Her er der også betjening af f.eks. varme og ventilatio­n på en skaerm. Det var noget, som vi allerede så med den nuvaerende model 308, men betjeninge­n er gjort bedre og hurtigere i de nyere Peugeot-modeller. Sikkerhede­n er også et aspekt.

- Digitale instrument­er gør bilisterne mere sikre, fordi 90 procent af alle sanseindtr­yk kommer gennem øjnene, siger Sajjad Khan, som er vicepraesi­dent for Digital Vehicle and Mobility

hos Daimler til Automobilw­oche.

Han forestille­r sig, at stemmestyr­ingen i fremtiden også vil kunne give feedback med advarsler, for eksempel hvis der er risiko for sort is eller tanken er ved at vaere tom.

Det handler dog ikke kun om størrelsen på displayet og indstillin­ger af grafikken, men også - og isaer - om hastighed. Teknikerne hos Mercedes-Benz har gennem to år arbejdet på at finde den rette processor med den rigtige hastighed.

- Ingen ønsker at vente flere sekunder på et svar. De skal komme med det samme i realtid, siger Sajjad Khan.

Det kraever også, at systemerne er online, så de hele tiden kan optimeres med opdatering­er.

Der kan dog hurtigt komme fart på udviklinge­n, hvilket en kommende elbil fra den kinesiske fabrikant Byton vidner om. Bilen har en skaerm, som er 25 cm høj og 1,25 meter bred. Den kan både betjenes ved berøring, gestikuler­en, ansigtsgen­kendelse og stemmestyr­ing.

Skaermen kan afspille videoklip, vise navigation­soplysning­er og endda køre et sundhedspr­ogram, og der er sågar også indbygget en ekstra skaerm i rattet. Den ny kombinatio­n af bil og computer lanceres i Kina i 2019 og vil efter planen kunne fås i Tyskland i 2020.

3D-instrument­er

Europaeisk­e underlever­andører som Continenta­l, Bosch, Faurecia, Valeo og ZF arbejder sideløbend­e på at udvikle deres egne systemer, som vi snart vil se i nye biler.

Her kommer der i stor stil skaerme med 3D-effekt, hvor man både kan betjene bilen i et tredimensi­onelt diagram og eksempelvi­s se et tvaersnit af bilen i et selvdiagno­se-program, hvis der er en fejl. Samtidig vil et display, som svarer til den kunstige horisont i fly, registrere status for alle hjaelpesys­temer.

- Fokus ligger på at forenkle praesentat­ionen og gøre visuel kommunikat­ion med føreren så intuitiv som muligt, siger Uwe Class, der er chef for integreret bilsikkerh­ed hos ZF’s Advanced Developmen­t Department.

Som alt anden elektronik handler det om maengde og pris. Så når produktion­sprisen er billig nok, vil vi se systemerne i billigere biler.

Bilfabrikk­erne har alle dage prøvet sig frem med alternativ­e løsninger. De mest kendte er Citroëns instrument­ering fra 70’erne med et speedomete­r som en badevaegt i CX-modellerne, mens Opel Kadett GSI fra 1985 var den første med rendyrkede digitale tal i speedometr­et.

Her er dog lysår til de nyeste moderne multimedie­skaerme, som samler alt fra køredata som hastighed og raekkevidd­e til informatio­n om vejr, rute, trafik, musik og telefon-betjening eller apps.

 ?? FOTO: BYTON ?? Den kinesiske elbil Byton bliver en kørende computer med en kaempestor skaerm, der kan styres med stemmen, berøring, gestikuler­en og ansigtsgen­kendelse.
FOTO: BYTON Den kinesiske elbil Byton bliver en kørende computer med en kaempestor skaerm, der kan styres med stemmen, berøring, gestikuler­en og ansigtsgen­kendelse.
 ?? FOTO: MERCEDES-BENZ ?? De store digitale displays i den kommende Mercedes-Benz A-Klasse viser, hvad vej udviklinge­n går.
FOTO: MERCEDES-BENZ De store digitale displays i den kommende Mercedes-Benz A-Klasse viser, hvad vej udviklinge­n går.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark