Ekstra Bladet

Digital instrument­ering

-

I takt med at infotainme­ntskaerme og teknologie­n bag bliver billigere, vinder de digitale instrument­er ind i bilerne. De betjenes hovedsagel­ig med berøring som på en Ipad, men alternativ­e betjenings­muligheder begynder lige så stille at dukke op.

I BMW 5-serien kan du eksempelvi­s swipe dig gennem infotainme­ntsystemet ved at gestikuler­e i luften, sideløbend­e med at du kan bruge et traditione­lt drejehjul. Muligheden for at betjene infotainme­ntsystemet ved at gestikuler­e kan også tilkøbes til den største skaerm i mellemklas­sebilen VW Golf.

Flere bilproduce­nter arbejder desuden med at udvikle den stemmestyr­ing, vi ser eksempler på med Siri i Apple Carplay, Alexa hos Amazon og det omfattende Google Assistant, der snart afløser det mere enkle, nuvaerende talesystem i Android Auto.

Amazon er også på vej med Alexa Onboard, og Toyota begynder nu at integrere det i visse modeller.

I den nye Mercedes AKlasse er der lagt op til, at man naermest kan få en samtale med den elektronis­ke stemme i Voice Control.

En raekke maerker, heriblandt Audi, arbejder med at udvikle haptiske kontakter, som kan give feedback ved at vaere mere traege eller vibrere i fingrene. Det ses blandt andet også i den nye elektriske Jaguar I-Pace. Underlever­andøren Bosch er en af de store spillere her.

 ?? FOTO: PEUGEOT ?? Peugeot 3008 og 5008 har digital instrument­ering som standard.
FOTO: PEUGEOT Peugeot 3008 og 5008 har digital instrument­ering som standard.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark