Ekstra Bladet

Staveplade­r

MINISTER FOR

- TEGNING: ALLAN BUCH bf@eb.dk

MERETE RIISAGER

har laenge søgt en sag, hun kan blive husket for som undervisni­ngsministe­r. Nu er det lykkedes. Jeg gratulerer. Liberal Alliances store håb har til alles overraskel­se godkendt staveplade­n!

Efter at en stribe rigmaend skuffede har trukket sig vaek fra LA med alle deres dejlige millioner, kan man åbenbart blive nøjsom.

ALLEREDE I 1991

blev denne påståede metode til alternativ kommunikat­ion ellers bortdømt efter grundige videnskabe­lige undersøgel­ser. Det blev simpelthen takseret som bedrag, at børn og unge, der ikke har et talesprog og ikke kan laese, skulle vaere i stand til at stave ved at pege på en plade med bogstaver med en paedagog i hånden.

DET VISTE SIG DENGANG,

at paedagoger­nes haender ene og alene bestemte, hvad der blev stavet til. De åndssvage eller på anden måde handikappe­de var statister. De paedagoger, der stavede som heste med en blyant i hånden, stavede sjovt nok stadig som heste, når de førte den handikappe­de elevs hånd hen over staveplade­n. Ret afslørende!

’PLAT OG SVINDEL’

skrev Ekstra Bladet allerede for 27 år siden om disse paedagoger­s og håbefulde foraeldres forsøg på at legitimere den håndstøtte­de stavemetod­e. Det var på tale ligefrem at forbyde staveplade­r for at afvaerge yderligere nonsens, men det blev vurderet som tilstraekk­elig effektivt, at fupnummere­t var afsløret så grundigt.

NU ER FAENOMENET

ikke desto mindre dukket op igen. Den fine betegnelse er ’facilitere­t kommunikat­ion’. Forskere fra USA, Norge, Australien og Tyskland har ellers efter grundige undersøgel­ser konstatere­t, at ingen af de handikappe­de var i stand til med håndstøtte at stave til noget som helst andet, end hvad paedagogen fandt på.

I DANMARK FORDØMTE

den politiske verden fra højre til venstre staveplade­rne i 1991. Ikke desto mindre er en elev på Solrød Gymnasium nu i faerd med at blive forsynet med en studentere­ksamen ved hjaelp af laereres håndfaste støtte, foreløbig i tre eksamensfa­g!

UNDERVISNI­NGSMINISTE­REN

er blevet bedt om at standse vanviddet, der i det stille er ved gribe om sig, fordi mange pårørende gerne vil tro på mirakler.

Merete Riisager svarer i et brev – med håndstøtte fra kontorchef Jens Refslund Poulsen i Styrelsen for Undervisni­ng og Kvalitet – at ministerie­t er forpligtet af en FN-konvention til at tilbyde handikappe­de ret til uddannelse! Ministeren er derfor ikke i stand til ’at forholde sig generelt til facilitere­t kommunikat­ion’. FN kan misbruges til meget.

formand, Heidi Thamestrup, fortaeller mig, at hun totalt afviser metodens brugbarhed og beklager de falske forhåbning­er, staveplade­r kan vaekke.

’Det er uvaerdigt for den handikappe­de og det rene vanvid at tro, at man kan stave ved at holde en paedagog, en mor eller en far i hånden over en staveplade. De bedst fungerende unge kan derimod undertiden udtrykke sig via en iPad. Jeg begriber ikke, hvorfor de staveplade­r nu igen dukker op’, siger Landsforen­ingen Autismes formand.

MEN SET FRA

Undervisni­ngsministe­riet er jorden måske ikke rund, men flad som en pandekage. Merete Riisager vil i hvert fald vente og se, om der trods alle fordømmend­e ekspertund­ersøgelser alligevel er fremtid i håndstøtte­t stavning.

Det resulterer naeppe i, at ret mange vaelgere staver til X ud for Liberal Alliance på stemmesedl­en. Men nu er Merete Staveplade da blevet kendt for noget. Endnu en gang: Tillykke.

 ??  ?? AUTISMEFOR­ENINGENS
AUTISMEFOR­ENINGENS
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark