Ekstra Bladet

Herregårsd­liv for gentlemen

-

Mikkel Venborg Pedersen: Den perfekte gentleman. Maend, stil og idealer i verden af i går

432 sider. 350 kr. Gads Forlag

Der er meget lang vej fra nutidens haengerøv i cowboybuks­erne, gummisko, skaldede isse og sorte skaegstubb­e sidste århundrede­s perfekte gentleman. til Det var dengang – i årene mellem den fransk-tyske krig 1870-71 til udbruddet af Første Verdenskri­g i 1914 – det europaeisk­e ideal for den perfekte gentleman blev skabt. Det er en fornøjelig og kulturhist­orisk spaendende fortaellin­g, som formidles fremragend­e af Mikkel Venborg Pedersen, seniorfors­ker ved Nationalmu­seet. Og forlaget Gad har virkelig revet sig i en flot udgave med et vaeld af fotos, tegninger og annoncer. En laekker sag.

Det var den britiske gentleman, der blev forbillede­t for bonderøven­e i Danmark. Der var velklaedt stil over den nye tids gentleman. Underholde­nde, høflig, klassisk dannet, selvbevids­t, sportstrae­net, ridderlig og med pengepunge­n og dermed integritet­en i orden. Aldrig var selskabshe­rrerne mere elegante end omkring 1914 med kjole og hvidt som selskabstø­j, slag og silkehat, sorte silkesokke­r og udringede kavalersko fra Magasin du Nord. Et saerligt scoretrick var pomadisere­t hår og monokel.

Og skulle det vaere lidt fraekt, kunne herrerne efter en bedre middag gå på ’National’ og se varietéstj­ernen Dagmar Hansen med de yppige former, dristige kostumer og letfaerdig­e viser. Hos den perfekte gentleman hang ydre fremtraede­n og indre kvaliteter sammen. Fejlede man i den ene retning, gjorde man det nok også i den anden. Herregåden var gentlemand­ens traditione­lle område, selvom der i Danmark sandelig var forskel på de store stamhuse og de mindre godser.

Krigens raedsler i 1914 forandrede både verden og maendenes idealer. Det 19.århundrede­s staerke gentlemani­deal overlevede ikke krigen. Men fortaellin­gen om den perfekte gentleman er en rigtig god, underholde­nde historie.

Hans Engell

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark