Ekstra Bladet

SELVPORTRA­ET

-

Den bog, jeg er mest stolt over at have skrevet, er …

’Desertører­ne 1-3’. Bogen er et danmarkspo­rtraet fordelt på tre bind og klart det mest ambitiøse, jeg nogensinde har givet mig i kast med. Jeg tror, det er lykkedes mig at formidle det store stof på en enkel og letlaeseli­g måde, og det er jeg glad for.

Hvis jeg ikke må anbefale en af mine egne bøger, vil jeg afgjort anbefale denne bog til folk, der skal på ferie …

’Perlen’ af John Steinbeck. Det er en rørende roman om, hvordan en af menneskets fineste følelser, laengsel, kan slå om i en af dets grimmeste, grådighed. Bogen er lille og tynd og derfor praktisk at rejse med. Jeg synes, man skal tage rigtige bøger med på ferie, ikke ebøger, for ferien må gerne saette sit aftryk på bogen. Sand mellem siderne, små vandskader og dufte, der traenger ind i omslaget.

Af alle de bøger, der er skrevet nogensinde, ville jeg allerhelst have skrevet …

Tolstojs ’Krig og fred’. For mig er det den ultimative roman. En mesterroma­n fuld af viden og indsigt og skrevet med den vildeste sans for dramaturgi, karakterud­foldelse og replikkuns­t. Totalt underholde­nde med andre ord.

Jeg har aldrig fået det gjort, men burde nok have laest …

Sådan taenker jeg ikke. Jeg skeler ikke til, hvad

synes, man bør man laese. Jeg laeser de bøger, jeg er nysgerrig efter at laese, og resten er jeg paent ligeglad med. Jeg burde aldrig have laest …

Det er sjaeldent, jeg fortryder laesevalg, men Carsten Jensens ’Vi, de druknede’ var ikke en bog for mig. Jeg var tiltrukket af bogens ambitiøse stof, men syntes, den var alt for løst komponeret og for svulstig og anmassende i sin sprogstil, og jeg fik den heller ikke laest faerdig.

Jeg har selvfølgel­ig laest flest bøger i fysisk form, men taenker om e-bøger, lydbøger og lignende, at …

Jeg kender ikke så meget til lydbøger, men er sikker på, at de bedst indtalte af dem er kunstvaerk­er i sig selv. Til gengaeld er e-bøger bare kedelige. Praktiske, men kedelige, fordi de gør alle laeseoplev­elser ens. Rigtige bøger fylder, vejer og dufter forskellig­t. De lyder forskellig­t, når man bladrer. At laese en fysisk bog er en oplevelse for stort set alle sanserne. At laese en e-bog virker til sammenlign­ing sterilt.

Om folk, der siger, de aldrig har laest en bog, taenker jeg, at …

Hvis man laeser dårligt, forstår jeg godt, at bøger ikke virker tiltraekke­nde. Så er det måske andre steder, man skal finde sine oplevelser og sin indsigt. Det er svaerere at forstå, når folk med normal laeseevne frivilligt giver afkald på al den menneskeku­ndskab, litteratur­en rummer. Det aergrer mig f.eks., at så få politikere er nysgerrige over for romaner og noveller og lyrik. Ved de ikke, at litteratur­en også handler om dem selv og de mennesker, de skal forestille at repraesent­ere? Når jeg render ind i en skriveblok­ering, hjaelper det gerne, at jeg …

tager små pauser under skrivninge­n, hvor jeg lytter til musik, helst noget laengselsf­uldt som Nick Cave, Tinderstic­ks eller Lana Del Rey. Men jeg kender ikke rigtig til skriveblok­ering, tror ikke på det, tror, det er et andet ord for, at der ikke er vigtigt stof, der for alvor presser sig på, og hvis man har det sådan, skal man måske bare lave noget andet end at skrive i en periode.

Når folk tror, at forfattere bliver rige af at skrive bøger, så kan jeg oplyse, at …

jeg har prøvet at tjene en halv million på fem måneder, og jeg har også (mere end én gang) prøvet at have en årsindkoms­t på under 100.000 kroner før skat. Som forfatter må man acceptere økonomisk ustabilite­t.

Min forfatterm­aessige lykke ville vaere gjort, hvis …

Jeg tror, man som forfatter har et forkert fokus, hvis man stiller bestemte ydre mål op for sit arbejde. Alle drømmer om vild succes, men drømmen må gerne vaere lidt diffus og bare ligge som en naesten usynlig del af drivkrafte­n. Man skal kun taenke på at skrive bøgerne godt.

 ?? PRIVATFOTO ??
PRIVATFOTO

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark