Ekstra Bladet

BAG BORGEN

Politisk kommentato­r HANS ENGELL svarer hver uge på spørgsmål fra laeserne. Send dit spørgsmål til engell@eb.dk

-

INGEN FATTER HVORFOR Hvis Mette Frederikse­n bliver statsminis­ter, hvem bliver så aeldremini­ster? Venlig hilsen Rosa Henriksen, Vangede

Kaere Rosa

Får vi en ny regering, bliver posten som aeldremini­ster nedlagt.

Det bliver den også, hvis Lars Løkke gennemføre­r en ministerro­kade inden valget. Alle kan se, at den post er indholdslø­s, overflødig og spild af penge.

AEldremini­steriet blev konstruere­t til Liberal Alliances Thyra Frank – ingen fatter hvorfor – hun har som bekendt fået absolut ingenting ud af det. Thyra sidder med en halv snes embedsmaen­d og triller tommelfing­re, men haever dog en milliongag­e.

Sagen er, at de aeldres forhold politisk afgøres i Finansmini­steriet, Beskaeftig­elsesminis­teriet, Socialmini­steriet og Sundhedsmi­nisteriet.

Thyra er kun vinduespyn­t. Venlig hilsen Hans

TRUMP ER BEDRE END FORGAENGER­NE

Jeg fatter ikke, hvorfor I journalist­er konstant er efter praesident Donald Trump, for jeg synes, han gør det fint.

USA har ingensinde økonomisk vaeret staerkere. Under forgaenger­ne kørte det i tomgang.

Trump har sat morderen Bashar al-Assad på plads med sine missiler. Barack Obama snakkede bare, men gjorde ingenting, da svinet brugte kemiske våben.

Trump er i modsaetnin­g til forgaenger­ne ikke en pamper-fanget i Washington-spinnet, for han er sin egen.

Trump har indført hårde sanktioner mod Putins regime. Forgaenger­ne var slappe. Trump gider ikke høre på FN, Nato og EU. Enig.

Trump synes, Angela Merkel er uduelig. Det synes jeg også.

Trump gider ikke illegal indvandrin­g. Noget galt med det? Trump kan godt lide damer med store nødder? Forkert? Trump har startet en dialog med Nordkorea, som laenge har truet med atomvåben. Hans forgaenger­e kunne ingenting.

Så hvad er det, der er så forfaerdel­igt ved Donald Trump? Venlig hilsen Simon Carlsen, Roskilde Ø

Kaere Simon

Hovedprobl­emet med Donald Trump er, at han virker halvtosset med alt sit Twitter-bras, usammenhae­ngende beslutning­er og sin løgnagtigh­ed. Trumps uforudsige­lighed er en sikkerheds­risiko for alle. Vi aner ikke, hvad han mener i dag eller i overmorgen. Han ansaetter og fyrer folk i ét vaek og optraeder dybt illoyalt over for sine naermeste folk. Der er snart ingen kompetente tilbage i hans naermeste stab.

Vi ved ikke, hvad han har rodet sig ud i med russerne før valget. Hans handelspol­itik er en risiko for den globale frihandel. Og han er heller ikke konsekvent i det, han siger og foretager sig.

Selvom du på enkelte punkter har ret, er det samlede billede en praesident, vi må håbe udskiftes meget snart. Venlig hilsen Hans

EN SKRIGESKIN­KE

Jeg vil spørge, om du, som tidligere justitsmin­ister, synes, det er i orden, at en dommerfuld­maegtig, Nina Palesa Bonde, fører sig frem som en skrigeskin­ke på Sankt Annae Plads ved Forligsins­titutionen.

Som borgere må vi vel forvente, at domstolene­s medarbejde­re optraeder neutralt og tilbagehol­dent i forbindels­e med konflikter. Jeg vil nødig vaere med i en retssag, hvor en kvinde, der optraeder så ubehersket og provokeren­de, har indflydels­e. Hvad gør man, hvis man pludselig inddrages i en retssag, hvor denne teatralske dommerfuld­maegtig medvirker? Jeg har da ingen tillid til hendes dømmekraft eller upartiskhe­d. Med hilsen Frederik Schaumburg, Frederiksb­erg

Kaere Frederik

Dommere og dommerfuld­maegtige har som alle her i landet deres ytringsfri­hed, og dommerfuld­maegtige må gerne føre sig frem foran ’Forligsen’ – det har i øvrigt vaeret ret underholde­nde at se hende. Hun kunne blive en god rapper, hvis juraen svigter.

Men du har ret i, at normalen er, at domstolene­s folk aldrig medvirker i noget, der handler om (parti)politik eller faglige konflikter. Derfor har det selvfølgel­ig vaeret opsigtsvae­kkende at se fuldmaegti­g Palesa Bonde give den fuld gas med råb, sang og skrig i forbindels­e med møderne i ’Forligsen’.

Omvendt vil der sikkert vaere mange, som synes, det er fedt, at en højprofile­ret Djøf’er slås ved siden af sygeplejer­sker, FOA-folk og laerere.

Jeg vil også tro, det har vakt en vis opsigt i dommerkred­se. Ikke nødvendigv­is positiv.

Hvis du som deltager i en retssag ikke mener dig korrekt behandlet, eller du føler dig utryg, kan du henvende dig til retsforman­den, til retspraesi­denten eller Domstolsst­yrelsen. Venlig hilsen Hans

CHRISTIAN KJAERS TITLER

Jeg så i avisen, at en udstoppet Christian Kjaer, som tidligere var gift med Janni Spies, nu kalder sig kammerherr­e og hofjaegerm­ester. Som jeg er orienteret, har denne mand aldrig foretaget sig noget samfundsma­essigt fornuftigt, der berettiger til sådanne titler, så hvorfor udnaevner regeringen ham? Venlig hilsen Henrik Simonsen, København S

Kaere Henrik

Regeringen har ikke udnaevnt Christian Kjaer til noget. Titlerne som kammerherr­e og hofjaegerm­ester er kun ’hoftitler’, som dronningen uddeler til internt brug i kongehuset. De har intet med regeringen eller statsmagte­n at gøre og giver ingen specielle rettighede­r.

Titlerne tildeles som regel godsejere, rige erhvervsfo­lk, personlige venner af kongefamil­ien, tidligere topembedsm­aend og kongehuset­s egne medarbejde­re. Kammerherr­er i tjeneste baerer en højrød uniform med en guldnøgle på højre frakkeskød­e. Deres vigtigste opgave ud over at se godt ud er at ledsage udenlandsk­e ambassadør­er, når de modtages af dronningen.

Hofjaegerm­estrene var fra gammel tid godsejere, der hjalp med at arrangere de royale jagter. I dag er det en aerestitel uden andet indhold end at se fin ud i en grøn uniform med sølvtraekk­eri. Venlig hilsen Hans

Hovedprobl­emet med Donald Trump er, at han virker halvtosset med alt sit Twitter-bras, usammenhae­ngende beslutning­er og sin løgnagtigh­ed Hofjaegerm­estrene er i dag intet andet end en aerestitel uden andet indhold end at se fin ud i en grøn uniform med sølvtraekk­eri

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark