Ekstra Bladet

Rust i bilen øger risikoen for at dø bag rattet

En ny undersøgel­se viser, at kraftig rust i bilens baerende konstrukti­on øger risikoen for at komme slemt til skade eller miste livet i et uheld

- KICKI SØS BENGTSEN

- Undersøgel­sen er opsigtsvae­kkende og har betydning for mange danske bilejere. Det er alment kendt, at stål svaekkes af rust, men den nuvaerende viden om, hvordan rust i bilers baerende konstrukti­on påvirker kollisions­sikkerhede­n er meget begraenset, fordi kollisions­tests normalt kun bliver foretaget på helt nye biler.

Sådan lyder det fra Erik Rasmussen, der er direktør i Dansk Bilbranche­råd, i en kommentar til resultater­ne fra en ny kollisions­test fra det svenske forsikring­sselskab Folksam og forbundet Villaägarn­as Riksförbun­d.

Det er første gang, at forsikring­sselskabet og forbundet udfører crashtest på brugte biler, og undersøgel­sens resultater viser, at der er langt større risiko for at komme alvorligt til skade eller i vaerste fald dø, hvis der er kraftig rust i bilens skelet, når man kører galt med 64 km/t.

Dødelig udgang

Folksam og Villaägarn­a har testet to nye biler mod en brugt Mazda med kraftig rust og en brugt Volkswagen Golf med moderat rust. Alle fire testbiler havde kort inden undersøgel­sen kørt rundt blandt offentligh­eden i trafikken og var alle sluppet igennem et normalt obligatori­sk bilsyn uden så meget som et eneste rødt flag.

- Den bilmodel, som havde mest omfattende rustskader på de energiopta­gende dele, mistede en stjerne i Euro NCAP-sikkerheds­vurderinge­n. Det er meget og svarer faktisk til 20 procents øget risiko for død eller alvorlig tilskadeko­mst, siger Anders Ydenius, trafiksikk­erhedsfors­ker hos Folksam i en pressemedd­elelse og fortsaette­r:

- Rustskader­ne gør de baerende konstrukti­oner i bilen så porøse, at energiopta­gende strukturer risikerer at aendre form helt ukontrolle­ret. Biler med rust kan altså krølle mere sammen, end når de bliver testet fra ny, og det øger risikoen for skader og kan i sidste ende vaere livsfarlig­t.

De to brugte biler fra Mazda og Volkswagen er tilfaeldig­t udvalgt, men konklusion­erne gaelder for alle bilmaerker og modeller: Rust i bilen vil påvirke personsikk­erheden markant, og der er derfor en langt større sikkerheds­risiko på vejene end hidtil antaget, hvis man drøner rundt i en rustskadet vogn.

'Det er skraemmend­e'

At alle fire testbiler slap igennem et obligatori­sk syn, på trods af at der på bilen med de mest omfattende rustskader var 20 procents øget risiko for død eller skader i et uheld, er ikke unormalt.

Det fortaeller Mogens Vestergaar­d, teknisk chef hos Dinitrol:

- Bilsyn skal sikre, at køretøjet fungerer, som det skal og hverken er til fare for fører eller andre trafikante­r. Men i lyset af Folksam og Villaägarn­as undersøgel­se og med tanke for, hvor mange brugte biler, der kører rundt på de danske veje, er det skraemmend­e, at det ikke er en del af vaerkstede­rnes rutine at tjekke for rust på de baerende konstrukti­oner. Det giver mange danske bilejere en falsk tryghed, siger Mogens Vestergaar­d.

Dansk Bilbranche­råd opfordrer i kølvandet på undersøgel­sen folk til at vaere mere opmaerksom­me på rustskader. En bil, der ser godt ud udenpå, kan nemlig sagtens have rust indeni.

- Vi opfordrer altid til at forebygge ved at rustbeskyt­te bilen fra start. Biler, der ikke er rustbeskyt­tede, vil uundgåelig­t ruste over tid, og derfor bør man isaer vaere opmaerksom på bilens tilstand, hvis man køber en brugt bil, siger Erik Rasmussen, direktør for Dansk Bilbranche­råd og tilføjer:

- Hvis man har mistanke om - eller ligefrem konstatere­r - rust, så er det vigtigt at få afklaret, om rusten har sat sig på den baerende konstrukti­on og i så fald straks få udbedret skaderne på et profession­elt autovaerks­ted.

 ?? FOTO: FOLKSAM/VILLAÄGARN­AS RIKSFÖRBUN­D ?? Sådan så en af testbilern­e ud efter den svenske crashtest.
FOTO: FOLKSAM/VILLAÄGARN­AS RIKSFÖRBUN­D Sådan så en af testbilern­e ud efter den svenske crashtest.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark