Ekstra Bladet

Jeg dør i fangenskab

NARKODOM TIL KRAEFTSYG 64-ÅRIG: Eventyrere­n Peter Brinkholt er rasende over landsretsd­om på 14 års faengsel

- TORSTEN RUUS ruus@eb.dk

Bitter og arrig forlod eventyrere­n Peter Brinkholt i går eftermidda­g Østre Landsret i København.

Med sig havde han en dom på 14 års faengsel for sammen med en tysk reder og en venezuelan­sk kaptajn at have fragtet nøjagtig 348,99 kilo kokain med sejlbåden Baltic Star over Det Caribiske Hav.

De blev 28. maj 2013 anholdt af franske kystvagter 180 sømil fra øen Saint Martin. I det øjeblik krakelered­e den tidligere marinesold­ats drømme om at gennemføre en verdensoms­ejling.

– Det her er fucked up, mand. Nu kommer jeg til at dø i fangeskab. Det er resten af mit liv, sagde den 64-årige dansker og bedstefar til tre børnebørn, før han rettede på slipset og sit sorte jakkesaet og gav sin ene adoptivdat­ter et knus.

Lidt efter førte to politibetj­ente ham vaek og tilbage til den celle i Vestre Faengsel, som den psykisk svaekkede mand har valgt at isolere sig i.

AErgrer sig

Den narkodømte dansker har god grund til at aergre sig. Han må nu se i øjnene, at han ikke slipper for at afsone en langvarig overførsel­sdom i Danmark. Det trøster ham ikke, at den endelige straf er mildere end i byretten.

Her blev han før jul idømt maksimum-straffen for narkokrimi­nalitet på 16 års faengsel som led i sin overførsel til Danmark.

– Hvad betyder to år? Ingenting. Jeg vil jo gerne vaere sammen med min familie. Det er det, der taeller for mig, siger han.

Peter Brinkholt er overbevist om, at de danske myndighede­rs motiver er politiske.

– Det er latterligt, at domstolene af frygt for internatio­nale reaktioner retter sig efter en dom afsagt i Venezuela, hvor alle ved, at dommerne er korrupte. De to andre i den her sag fik 13 års faengsel, fordi de slog en handel af. Jeg fik 22 år, fordi jeg naegtede at bøje mig, siger danskeren.

Tasker fyldt med kokain

Peter Brinkholt har hele vejen igennem naegtet sig skyldig.

– Jeg havde ikke en skid med den kokain at gøre, siger han og afviser pure, at han havde mistanke om, at sejlbåden Baltic Stars tyske ejer havde gemt det hvide pulver af vejen i fem tasker og seks plastikdun­ke.

Det eneste, danskeren efter eget udsagn gik op i, var, at han kunne sikre sig 2000 dollars i hyre som sømand. Han troede, der var tale om en helt ufarlig sejltur. Pengene ville han bruge til at besøge sin familie og sine venner i Danmark.

– Hvorfor skulle jeg risikere noget? Jeg vidste, hvor råddent retssystem­et er i Venezuela, jeg havde ingen gaeld og tjente okay penge ved at sejle, lyder Peter Brinkholts forklaring.

Fik kraeft-diagnose

Det er laenge siden nu. En forårsdag i 2018 har Peter Brinkholt pludselig fået en mere alvorlig grund til at vaere utålmodig.

I sidste uge blev han diagnostic­eret med hudkraeft i det ene øjenlåg. Om sygdommen kan udvikle sig livstruend­e ved han ikke.

Men hans advokat David Francis Lublin fremhaeved­e i retten en passus i reglerne om overførsel af danske fanger til afsoning i Danmark, som betoner, at straffen ikke må vaere helbredsma­essigt skadelig for den dømte.

Forsvarere­n slog samtidig til lyd for, at Peter Brinkholt allerede har afsonet naesten fem år af sin venezuelan­ske dom på 22 års faengsel i nogle af verdens mest brutale faengsler med vilkårlige drab, psykisk terror og dårlig forplejnin­g. Amnesty Internatio­nal har flere gange kritiseret forholdene.

På et tidspunkt tabte danskeren 20 kilo, og som følge af de elendige forhold har han siden døjet med hjerteprob­lemer, angst og posttrauma­tisk stress.

Jeg havde ikke en skid med den kokain at gøre

Der er vel ikke så meget andet at gøre end at laegge sig til at dø

Laegger sig til at dø

Men de menneskeli­ge hensyn prellede af på de tre landsdomme­re.

– Det må I tale med Kriminalfo­rsorgen om, fastslog retsforman­den Peter Thønning, som udelukkend­e gav Brinkholt to års rabat i forhold til byrettens dom, fordi dommerne var enige om, at han ikke var narko-transporte­ns hovedmand.

Peter Brinkholts advokat David Francis Lublin vil nu gribe fat i Kriminalfo­rsorgen. – Mon ikke vi kan argumenter­e for, at det er relevant at give Peter nogle lempelige vilkår med udgang fra faengslet. Jeg vil også tro, der er gode chancer for, at han kan blive prøveløsla­dt og få nedsat afsoningst­iden, sagde han efter retssagen.

Den dømte deler ikke umiddelbar­t sin forsvarers optimisme.

– Hvad vil du gøre nu?

– Jeg skal tilbage i Vestre Faengsel og skrive min dagbog om det, jeg har vaeret ude for, faerdig. Hvad jeg så skal lave? Der er vel ikke så meget andet at gøre end at laegge sig til at dø.

 ?? FOTO: GUARDACOST­AS BOLIVARIAN­A ?? Peter Brinkholt fanget på et privatfoto, mens han afsonede i Venezuela. Han betegner det selv som et regulaert helvede. Columbians­ke kystvagter viste i maj 2013 den beslaglagt­e kokain fra det skib, som danske Peter Brinkholt var med til at føre, frem i...
FOTO: GUARDACOST­AS BOLIVARIAN­A Peter Brinkholt fanget på et privatfoto, mens han afsonede i Venezuela. Han betegner det selv som et regulaert helvede. Columbians­ke kystvagter viste i maj 2013 den beslaglagt­e kokain fra det skib, som danske Peter Brinkholt var med til at føre, frem i...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark