Ekstra Bladet

PUTINS HEMMELIGE HAER

Officielt findes Wagner-gruppen ikke. De er Putins haer af lejesoldat­er, som kaemper i det skjulte ved frontlinje­n i Syrien

- SIMON SCHULTZ VAN ENGELAND Sts@eb.dk

Wagner-gruppen er en haer af spøgelsess­oldater, som udfører Putins beskidte arbejde. Lejesoldat­erne blev først indsat under annekterin­gen af Krim, men har for alvor bevist deres vaerd i krigen i Syrien.

– De bliver sendt ind der, hvor russerne ikke vil bruge deres regulaere styrker. Og med Wagner-gruppen er der tale om den helt spidse ende af konfliktsk­alaen, siger major Mikkel Storm Jensen fra Forsvarsak­ademiet.

2500 mand

Enheden, der består af op mod 2500 soldater, er en regulaer haerstyrke, som kaemper ved fronten. I modsaetnin­g til mange af de ’contractor­s’, som amerikaner­ne brugte under krigene i Afghanista­n og Irak, beskaeftig­er Wagner-gruppen sig ikke med bevogtning­sopgaver og lignende.

– Wagner-gruppen er uddannet mere i retningen af brugen af tunge våben. De gør brug af pansrede køretøjer og artilleri. Så det er meget mere regulaere militaere opgaver.

Drone-afdeling

Ifølge Kirill Mikhailov fra Conflict Intelligen­ce Team, der kortlaegge­r russiske militaere aktivitete­r, består gruppen af flere lette infanteri-bataljoner, som er bakket op af artilleri- og panserenhe­der. De har også en specialsty­rke-enhed og en drone-afdeling.

De har hovedsagel­ig vaeret indsat ved fronten i kampen mod IS. Blandt andet i kampene omkring Palmyra i det centrale Syrien, hvor de med stor succes har erobret strategisk vigtige områder.

Rygterne om Wagner har svirret gennem laengere tid, men 7. februar i år kom enheden, der ellers burde kaempe under radaren, for alvor i rampelyset.

Hvordan det kunne ske, er endnu ikke afklaret, men faktum er, at Wagner-grup-

Det største nederlag i gruppens historie kostede op mod 300 soldater livet

pen efter ordrer fra den syriske haerledels­e i Damaskus skulle indtage et oliefelt i den nordøstlig­e del af Syrien kaldet Deir-ez Zor.

Missionen mindede om dem, de havde udført med succes i området ved Palmyra. Forskellen var bare, at fjenden her ikke var IS, men Syriens Demokratis­ke Styrker bakket op af USA.

Angreb med fuld styrke

De amerikansk­e soldater havde set haerenhede­n samle sig i området og kontaktede derfor den russiske haerledels­e for at høre, om det var deres folk. Russerne benaegtede ethvert kendskab, og så gik det staerkt.

Først blokerede amerikaner­ne alle kommunikat­ionslinjer, og så angreb de ellers med fuld styrke. B-52 bombefly, F-15 jagerfly, Apacheheli­koptere og droner angreb ubønhørlig­t i seks timer.

Det største nederlag i gruppens historie kostede op mod 300 soldater livet.

Selvom det var et hårdt slag for Wagner, beviste det samtidig gruppens vigtigste funktion for Putin.

Han kan saette dem til at udføre alle de beskidte opgaver, som helst ikke skal opdages. Og bliver de opdaget, så kan han benaegte ethvert kendskab til gruppen.

Vil beholde Wagner

En ny lov er lige nu under behandling i Rusland. En lov, der vil gøre op med artikel 348 i den russiske lovgivning og de facto lovliggøre brugen af lejesoldat­er.

Loven har vaeret oppe og vende flere gange uden held, men eksperter mener, at den nu bliver godkendt.

Og det bliver den ifølge Mark Galeotti, der er en af verdens førende eksperter i russisk sikkerheds­politik, fordi Wagner-gruppen med sin indsats i Syrien har bevist sig selv over for Putin.

– Ingen af os ved, hvilke fremtidige konflikter Rusland vil blande sig i, og derfor heller ikke, hvad fremtiden bringer for Wagnergrup­pen. Men der er ingen tvivl om, at Putin gerne vil beholde dem i vaerktøjsk­assen, siger Mark Galeotti til Ekstra Bladet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ITAR-TASS/ANDREY GORELOVSKY ?? Wagner-gruppen har blandt andet brugt pansrede BPM-97 Vystrel-køretøjer.
FOTO: ITAR-TASS/ANDREY GORELOVSKY Wagner-gruppen har blandt andet brugt pansrede BPM-97 Vystrel-køretøjer.
 ??  ??
 ?? PRIVATFOTO ?? Kampklare lejesvende
Soldater i Syrien, der angivelig stammer fra Wagner-gruppen.
PRIVATFOTO Kampklare lejesvende Soldater i Syrien, der angivelig stammer fra Wagner-gruppen.
 ?? FOTO: CONFLICT INTELLIGEN­CE TEAM ?? Oleg Teresjtenk­o var en af de soldater, der blev draebt 7. februar.
FOTO: CONFLICT INTELLIGEN­CE TEAM Oleg Teresjtenk­o var en af de soldater, der blev draebt 7. februar.
 ?? FOTO: CONFLICT INTELLIGEN­CE TEAM ?? Billedet forestille­r angivelig Wagnersold­ater i Syrien.
FOTO: CONFLICT INTELLIGEN­CE TEAM Billedet forestille­r angivelig Wagnersold­ater i Syrien.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark