Ekstra Bladet

FORSTÅ SAGEN OM FACEBOOKS LØSSLUPNE DATA

-

Som led i et videnskabe­ligt studie brugte den britiske psykolog og dataforske­r Aleksandr Kogan i 2014 Facebook til at indsamle data om folks personligh­edstyper.

Kogan er tilknyttet universite­tet i Cambridge. Men appen "thisisyour­digitallif­e" blev udviklet af hans egen virksomhed Global Science Research. 270.000 Facebook-brugere - fortrinsvi­s i USA brugte appen og deltog i quizzen. Deltagerne modtog en betaling på nogle få dollar for at medvirke. Sådan som Facebooks databeskyt­telse fungerede dengang, blev der ikke kun samlet data fra de deltagende Facebook-brugeres profil, men også fra deres Facebook-venner. Det skete uden vennernes viden. Det er sket via analysefir­maet Cambridge Analytica, der har kontorer og arbejder i USA, men er ejet af en britisk virksomhed. Ifølge Facebook blev der indsamlet data fra 87 millioner Facebook-brugere. Ifølge Wylie købte Cambridge Analytica - som ikke har nogen formel forbindels­e til Cambridge University - oplysninge­rne. Oplysninge­rne blev ifølge Wylie brugt til at lave en psykologis­k profil på de pågaeldend­e Facebookbr­ugere. De fik siden tilsendt målrettet materiale om Donald Trump under den amerikansk­e praesident­valgkamp i 2016. Cambridge Analytica arbejdede for Trump-kampagnen. Firmaet benaegter, at materialet fra Facebook blev brugt i den forbindels­e. Facebooks regler tillader ikke, at tredjepart anvender data til kommerciel­le formål.

Facebook har sagt, at de fjernede quizzen, straks de fandt ud af, at der var sket brud på deres regler. Facebook bad også om en garanti for, at oplysninge­rne var blevet slettet. Facebooks topchef, Mark Zuckerberg, har erkendt, at selskabet har begået fejl.

Syv danskere har ifølge Facebook selv downloadet Kogans app.

41.820 danske Facebookbr­ugere kan grundet deres Facebook-venskab med folk, der har downloadet appen, potentielt have fået deres data misbrugt af Cambridge Analytica. Kilder: BBC, The Guardian, Facebook, dpa og Sky News

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark