Ekstra Bladet

Fordaervet mayonnaise og remoulade

UHYGIEJNIS­K: Uhumske produkter er vaeltet ud i en lind strøm fra en gammel slidt fabrik i Gråsten

-

Mens millionern­e er vaeltet ind i pengetanke­n hos den stenrige norske Heje-familie, som ejer Graasten Salater i Sønderjyll­and, er danske forbrugere blevet forsynet med fordaerved­e produkter i lange baner.

Alene siden juni i fjor har danske myndighede­r seks gange gennemført landsdaekk­ende tilbagetra­ekninger af gigantiske maengder uspiselig mayonnaise, remoulade og dressing produceret på den slidte fabrik.

Her er produktern­e blevet forurenet med bakterier, som har fået dem til at mugne.

Ulaekkert splat

Kun heldige forbrugere har på grund af gas-udvikling i tide opdaget problemern­e, ved at plastikfla­skerne har vaeret udspilede.

Andre har først opdaget, at den var gal, når de har klemt vaemmelig råddenskab ud over smørrebrød, hotdogs og så videre.

Langsommel­igt

Otte måneder efter tilbagetra­ekningerne begyndte sidste sommer, havde Graasten Salater hverken fået styr på produktion­en – eller på de strikse regler, som gaelder for tilbagetra­ekninger af uspiselige og farlige fødevarer.

Mug-indrømmels­e

I begyndelse­n af februar i år fik fabrikken af Fødevareko­ntrollen en bøde på 80.000 kroner for at nøle med at oplyse danskerne om, at endnu et parti mayonnaise kunne vaere muggent.

Samtidig – hele otte måneder efter tilbagetra­ekningerne begyndte – afslørede fødevareko­ntrollen en lang raekke uhygiejnis­ke forhold, der kunne vaere kilden til mug i mayonnaise og andre dressinger.

Først på det tidspunkt ivaerksatt­e ledelsen et omfattende program for at forhindre gentagelse­r.

Lort fra mus eller rotter

Senere samme måned opdagede en rottefaeng­er lort fra mus eller rotter i et loft over laboratori­et. Og i slutningen af marts i år sanktioner­ede fødevareko­ntrollen endnu en gang, at der fortsat var en lang raekke forurening­s-kilder.

De seneste år har Stryhns, som i Danmark ejer Graasten Salater, skovlet gigantiske beløb ind til mayonnaise-milliardae­rerne i Heje-familien. Familien ejer fødevareko­ncernen Agra, som ejer Stryhns og Graasten Salater. Agra skriver på sin hjemmeside, at den vigtigste mission er at tjene penge.

 ?? FOTO: LENE ESTHAVE ?? Først otte måneder efter tilbagetra­ekningerne af fordaervet mayonnaise begyndte, ivaerksatt­e ledelsen en kostbar plan, der skulle stoppe griseriet.
FOTO: LENE ESTHAVE Først otte måneder efter tilbagetra­ekningerne af fordaervet mayonnaise begyndte, ivaerksatt­e ledelsen en kostbar plan, der skulle stoppe griseriet.
 ?? PR-FOTO: AGRA ?? Direktør Kornerup lover, at han tager sagen meget alvorligt.
PR-FOTO: AGRA Direktør Kornerup lover, at han tager sagen meget alvorligt.
 ?? FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN. ?? ’Redskaber, der kommer i direkte berøring med fødevarer fremstod med rust’.
FOTO: FØDEVAREST­YRELSEN. ’Redskaber, der kommer i direkte berøring med fødevarer fremstod med rust’.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark