Ekstra Bladet

Opkaldt efter Hitlers yndlingsko­mponist

-

Lederen af Wagner-gruppen er Dmitry Utkin. En tidligere oberstløjt­nant, der gjorde tjeneste i en spetsnaz-brigade under den russiske militaere efterretni­ngstjenest­e, GRU.

Anonyme kilder har udtalt til russiske medier, at Utkin og Wagner i hemmelighe­d modtager deres ordrer fra GRU. Ligesom de angiveligt har traeningsb­ase dør om dør med GRU’s specialsty­rker i den lille landsby Molkino.

Navnet har gruppen fået efter deres leder, der brugte ’Wagner’, som kaldenavn, da han var aktiv i GRU.

At det lige blev det navn, skyldes angivelig, at Dmitry Utkin har en forkaerlig­hed for nazistisk aestetik og isaer komponiste­n Richard Wagner, der var en af Adolf Hitlers favoritter.

Tjener kassen på krig

Mange soldaterne er veteraner fra konflikter i Østukraine og Tjetjenien, som bliver tiltrukket af lønninger, der ligger en del højere end dem, en regulaer russisk soldat får.

Ifølge den britiske avis BBC tjener en officer op imod 300.000 rubler (30.000 kroner, red.) om måneden, mens menige soldater får cirka det halve. Soldaterne får også en bonus, når de bliver hjemsendt, som svarer til to måneders løn.

Til sammenlign­ing får en menig soldat i den russiske haer 80.000 rubler (8000 kroner, red.) om måneden.

Wagner-gruppen finansiere­s angivelig af den russiske rigmand Yevgeny Prigozhin, der i medier ne kaldes Putins ’kok’, fordi et af hans selskaber – kaldet Concord Catering – er storlevera­ndør til det russiske forsvar.

Erobrer oliefelter for Assad

Ifølge Mark Galeotti og Sean McFate, har Wagner-gruppens rolle aendret sig, siden de blev indsat i Syrien i 2015, hvor de traenede den syriske haer og var et afgørende element i de offensive operatione­r.

– Først var de pseudo-lejesoldat­er. De kaldte sig selv lejesoldat­er, men de var reelt ledet af Rusland og fik deres ordrer fra den russiske kommandoce­ntral i Damaskus. I 2017 virkede det, som om Rusland fandt ud af, at de ikke havde brug for Wagner i Syrien laengere. Krigen var i det store hele vundet, og de syriske styrker var i en bedre forfatning end i 2015, siger Mark Galleotti.

I 2018 virker det, som om Wagner er mere regulaere lejesoldat­er ansat direkte af Prigozhins olie- og minefirma Evro Polis.

I fjor offentligg­jorde nyhedsbure­auet AP en kontrakt mellem Evro Polis og den syriske regering, der viser, at firmaet får 25 procent af produktion­en i de oliefelter, de erobrer i Syrien.

– Det virker, som om Putin har overdraget lejehaeren til Prigozhin og sagt til ham, at han skal holde gang i dem, så de er klar, hvis Rusland får brug for dem i fremtiden, siger Mark Galleotti.

 ?? FOTO: AP ?? En af de mange private militser, der kaempede for Rusland på Krim-halvøen.
FOTO: AP En af de mange private militser, der kaempede for Rusland på Krim-halvøen.
 ?? PRIVATFOTO ?? På billedet ses Dmitry Utkin (yderst th. for Vladimir Putin) til en ceremoni i 2016, hvor han blev haedret sammen med andre russiske veteraner.
PRIVATFOTO På billedet ses Dmitry Utkin (yderst th. for Vladimir Putin) til en ceremoni i 2016, hvor han blev haedret sammen med andre russiske veteraner.
 ?? FOTO: AP ?? Yevgeny Prigozhin (tv. for Putin, red.) viser rundt på en af sine fabrikker.
FOTO: AP Yevgeny Prigozhin (tv. for Putin, red.) viser rundt på en af sine fabrikker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark