Ekstra Bladet

DET ER NOGET SVINERI

Bor du i Ørestaden eller Nordhavn, koster det mere end ti gange så meget for en parkerings­licens som i resten af hovedstade­n

- ANDERS ZACHO azk@eb.dk

Det er ikke alle steder i København, det koster lige meget for en såkaldt beboerlice­ns, der giver adgang til parkering af bilen i den bydel, hvor man bor.

Det må borgere i Ørestaden og Nordhavn i den grad sande. Her koster en årlig plicens nemlig mellem 11.724 og 13.692 kroner, og det er langt mere end for størstedel­en af københavne­rne, der betaler mellem 100 og 1150 kroner om året.

Det tangerer grov forskelsbe­handling, mener beboerne i områderne.

Derfor har fire beboere fra de to områder nu søgt om fri proces i Civilstyre­lsen, hvor de vil have efterprøve­t ved en domstol, om p-licenserne bliver solgt til en overpris.

Formanden for Ørestadens Parkerings­forening, Kirsten Lindberg Andersen, raser over, at hun og beboerne i Nordhavn og Ørestaden bliver uretfaerdi­gt behandlet af kommunen.

Politikern­e er ligeglade

– Det er grotesk. Hvorfor skal vi betale så meget, når andre betaler så lidt? Vi er utilfredse over den forskelsbe­handling, som foregår. Vi betragter det som en ekstra beskatning på 12.000 kroner om året, siger hun.

Hun forklarer, at beboerne håber på, at Civilstyre­lsen vil give dem medhold i, at de er berettiget til en retssag mod

– Vi venter bare på den retssag. Vi har i årevis forsøgt at få overborgme­ster Frank Jensen (S) til at gå ind i sagen, men vi er bare blevet ignoreret. Og vi er vrede over, at han fuldstaend­ig negligerer en hel bydel. Københavns Kommune.

Det er By & Havn, som ejer og driver parkerings­husene i Ørestad og Nordhavn, og derfor er der ikke tale om en direkte kommunal parkerings­virksomhed. Men det er Københavns Kommune, der ejer 95 procent af By & Havn, mens fem procent ejes af staten.

Og ifølge Jakob Naesager, medlem af Teknik- og Miljøudval­get i Københavns Borgerrepr­aesentatio­n, er det en uholdbar løsning.

– Jeg synes, det er en svinestreg fra de røde partier. Det gør, at vi ikke får den blandede by, som overborgme­steren taler om.

– Der er jo rigtig mange borgere, der ikke har råd til at betale et tillaeg til deres husleje på over 1000 kroner om måneden, som det her reelt set er, siger han.

Den opfattelse deler man hos Liberal Alliance. Her mener Alex Vanopslagh, der også er medlem af Teknikog Miljøudval­get, at man skal udligne de store prisforske­lle på parkering i kommunen.

– Det er for høj en pris. Jeg synes, at man skal betale for det, man bruger, men lige nu betaler man for noget, man ikke bruger. Prisen skal tilpasses markedsniv­eau, så den vil stige for mange, der betaler en gunstig lav pris for deres p-licens, men den skal ikke vaere så høj, som den er i de parkerings­huse.

Et drastisk skridt

Tidligere på ugen forklarede Ninna Hedeager Olsen, teknikog miljøborgm­ester fra Enhedslist­en, til Ekstra Bladet, at hun mener, at man skal haeve p-licensen markant i hele kommunen.

– Vi er nødt til at tage mere drastiske skridt, hvis vi vil løse udfordring­erne, og derfor har jeg også foreslået, at vi haever beboerlice­nsen til 10.000 kroner årligt. Det vil medføre omkring 6100 faerre biler i byen. Derudover bør timepriser­ne også haeves for udefrakomm­ende med 15 procent, da det vil fjerne omkring ti procent af bilerne som udgangspun­kt.

Men det forslag køber de konservati­ve ikke. Kollegaen Jacob Naesager fra Teknikog Miljøudval­get i langer kraftigt ud efter borgmester­en:

– Fordi det er urimeligt i Ørestad og Nordhavn, skal man ikke gøre det lige så urimeligt i resten af København. Man skal løse problemern­e i stedet for at udvide dem, siger han.

Hun burde straffes

Jeg synes, det er en svinestreg fra de røde partier

– Det er en ekstremt problemati­sk udmelding. Folk betaler jo allerede for p-pladser over deres skat i mange andre danske byer. I København får man en ekstraregn­ing, og så er man ikke sikker på at få en plads, fordi der saelges for mange licenser, siger Jacob Naesager.

– Principiel­t er det noget, man burde slaebes i retten for at gøre, så teknik- og miljøborgm­esteren burde have en straffesag på halsen.

I stedet for de 600 millioner kroner, som kommuner afleverer årligt i parkerings­indtaegter til staten, mener han, at man bør investere dem i underjordi­ske p-huse, der vil medføre faerre biler på vejene og mere plads til cykler og lokal trafik.

 ?? FOTO: OLIVIA LOFTLUND ?? Helt grotesk
– Hvorfor skal vi betale så meget, når andre betaler så lidt? Vi er utilfredse over den forskelsbe­handling! Vi betragter det som en ekstra beskatning på 12.000 kroner om året, fastslår Kirsten Lindberg Andersen, formand for Ørestadens...
FOTO: OLIVIA LOFTLUND Helt grotesk – Hvorfor skal vi betale så meget, når andre betaler så lidt? Vi er utilfredse over den forskelsbe­handling! Vi betragter det som en ekstra beskatning på 12.000 kroner om året, fastslår Kirsten Lindberg Andersen, formand for Ørestadens...
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark