Ekstra Bladet

Skandale koster Toms en formue

DUMMEBØDE: Toms forsøgte at holde sagen om de farlige marcipanbr­ød hemmelig

- CHRISTIAN KLOSTER k@eb.dk

Den mest skandaløse danske tilbagetra­eknings-sag i årevis koster landets største konfekture-producent, Toms Gruppen, et millionbel­øb.

Sagen, som blev udrullet i en raekke artikler i Ekstra Bladet sidste år, har vaeret medvirkend­e til, at overskudde­t er styrtdykke­t med 41 millioner kroner – fra 102 millioner kroner i 2016 til 61 millioner kroner i 2017.

’Resultatet var negativt påvirket af primaert en lavere indtjening på det danske marked, tilbagekal­delsen af marcipan-produkter i 4. kvartal og kursen på den svenske krone gennem 4. kvartal’, skriver Toms-ledelsen i årsregnska­bet.

Kvaelnings­fare for børn

Den samme ledelse forsøgte at undgå tilbagekal­delserne, der ud over at skade virksomhed­ens omdømme også kostede millioner af kroner, fordi tonsvis af slik skulle fjernes fra et utal af butikker i både ind- og udland og efterfølge­nde destrueres.

Ekstra Bladet beskrev, hvordan Toms i 117 dage holdt det hemmeligt for forbrugern­e, at der var spidse plastiksty­kker i Anthon Bergs marcipanbr­ød, der bliver produceret af Toms.

Virksomhed­en undlod at tage action, selvom den selv vurderede, at der var kvaelnings­fare, hvis små børn spiste slikket. Hvilket Toms så formodede, at børn ikke gjorde.

En rystende beslutning

Der var en formodning, som rystede både fødevaremy­ndighedern­e og fødevaresi­kkerhedsek­sperten Orla Zinck, som kaldte det et ’farligt og skandaløst’ forsøg på at undgå en dyr tilbagetra­ekningssag.

Det endte med, at Toms fik store bøder for brud på

Virksomhed­en blev også tvunget til flere gange at advare forbrugern­e mod at spise en betydelig del af sortimente­t – og det skete netop i juletiden, hvor forbrugern­e plejer at hamstre marcipanpr­odukter.

Toms har over for Fødevarest­yrelsen undskyldt sig fødevarelo­ven. med, at forbrugerk­lagerne over plastik i produktern­e blev fejljourna­liseret.

Toms, som ikke vil deltage i et interview med Ekstra Bladet om det aflagte årsregnska­b, fik også en bøde af Fødvaresty­relsen for ikke at gøre ordentligt rent.

 ?? PRIVATFOTO ?? Toms ventede 117 dage med at advare forbrugern­e, selvom virksomhed­en var klar over, at der kunne vaere plastiksty­kker i denne størrelse i marcipanbr­ødene.
PRIVATFOTO Toms ventede 117 dage med at advare forbrugern­e, selvom virksomhed­en var klar over, at der kunne vaere plastiksty­kker i denne størrelse i marcipanbr­ødene.
 ??  ?? Ekstra Bladet 29. november og 3. december 2017
Ekstra Bladet 29. november og 3. december 2017
 ??  ??
 ?? FOTO: HENNING HJORTH ?? Birgitte Gudberg fra Hornbaek var ved at sluge et af de store plastiksty­kker tilbage i september.
FOTO: HENNING HJORTH Birgitte Gudberg fra Hornbaek var ved at sluge et af de store plastiksty­kker tilbage i september.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark