Ekstra Bladet

USA vandt 3-0 over Marokko i VM-duel i København

- Jan Jensen EKSTRA BLADETS SPORTSKOMM­ENTATOR

DUMHED eller kynisme? Det er svaert at svare på, men under alle omstaendig­heder var det et underligt møde med Marokkos VM-komité.

Scenen var Hotel Clarion i Københavns lufthavn. Her havde DBU og de fem øvrige nordiske fodboldfor­bund sat Marokko og USA/Canada/Mexico i staevne.

DET ER de to parter, der begge forsøger at blive vaert for VM i 2026. Prmaessigt blev besøget i København en kaempe fiasko for Marokkos VMkomité, der højst overrasken­de naegtede at svare på spørgsmål fra pressen. Der ellers var mødt talstaerkt frem.

På det område tabte Marokko klart til USA, som vil dele VM i 2026 med Mexico og Canada. USA og Mexico havde sendt deres fodboldpra­esidenter til København, mens Canada var repraesent­eret af forbundets generalsek­retaer. De fyrede den helt store charmeoffe­nsiv af.

Alle tre stillede op til mange interviews, og de svarede på alt. Havde vi ikke stoppet dem, havde de talt endnu. Amerikaner­ne vandt en klar sejr på mediefront­en.

JEG SPURGTE direktøren for Marokkos VM-komité, Hicham Al Amrani, om, hvorfor han ikke ville svare på spørgsmål. Han svarede, at det ikke var en del af planen. Marokko ville senere holde et pressemøde i Marokko, hvor der ville blive mulighed for at stille spørgsmål.

Marokko var alene taget til København for at overbevise de seks nordiske forbund om, at de skal stemme på det nordafrika­nske land, når FIFA’s kongres 13. juni i Moskva afgør, hvem der skal vaere vaert for VM i 2026.

Da det ikke er pressen, der skal stemme i Moskva, valgte marokkaner­ne at bruge al krudtet på DBU’s Jesper Møller og hans fem kolleger

OG DA det ikke er pressen, der skal stemme i Moskva, valgte marokkaner­ne at bruge al krudtet på DBU’s Jesper Møller og hans fem kolleger.

Man kan sige, at det er kynisk, og det signalerer, at Marokko ikke har samme forhold til åbenhed og gennemskue­lighed, som vi har i de nordiske lande.

Jesper Møller og hans kolleger havde forsøgt at overtale Hicham El Amrani og hans paent store følge til at stille op til interview, men det afviste han. I stedet holdt han en monolog på 20 minutter om Marokkos mange fortraeffe­ligheder. Hvorefter han rejste hjem til Casablanca.

TUREN TIL København har dog naeppe vaeret forgaeves. De nordiske forbund tilkendega­v efter møderne med de to VM-ansøgere, at de var blevet praesenter­et for to gode bud.

Jesper Møller sagde, han havde fået et mere nuanceret syn på Marokko, og han havde fået svar på en raekke spørgsmål om økonomi, menneskere­ttigheder, kvinders rettighede­r og baeredygti­ghed i forhold til byggeriet af en raekke nye stadioner. Kan de også bruges efter VM, eller ender de som såkaldte hvide elefanter – store idraetsanl­aeg som står tomme og forfalder?

EN AF de markante forskelle på to de VM-ansøgere er, at USA/Mexico/Canada stort set kan begynde VM i morgen. De har stadioner og traeningsa­nlaeg klar. Marokko derimod skal investere 97 milliarder kroner i infrastruk­tur, herunder otte nye stadioner.

VM i 2016 bliver det første med deltagelse af 48 hold. Bemaerkels­esvaerdigt var det, at praesident­en for USA’s fodboldfor­bund, Carlos Cordeiro, sagde, at et så stort VM, som byder på hele 80 kampe, ikke kan klares af et land alene. Derfor var Canada og Mexico inviteret indenfor.

USA kunne nu nok magte det alene, men bemaerknin­gen er med til at stille spørgsmåls­tegn ved, om Marokko kan løfte opgaven. Med sine blot 35 millioner indbyggere og en noget begraenset økonomi er landet en fluevaegte­r i forhold til de tre amerikansk­e lande.

UDFORDRING­EN for Marokko er at overbevise FIFA’s 211 medlemslan­de om, at der både er penge til at arrangere verdens største sportsbegi­venhed, og at turneringe­n samtidig kan give et tilstraekk­elig stort milliardbe­løb til FIFA’s altid sultne kasse. Penge, der igen skal komme medlemslan­dene til gode.

Fordi det ikke var muligt at stille spørgsmål til Hicham El Amrani, er det svaert at gennemskue økonomien i det marokkansk­e VM-bud, men når man lytter til USA-lejren, lyder det til, at uanset hvilket afkast Marokko kan garantere, så kan amerikaner­ne gøre det dobbelt så godt.

DET BLIVER dog ikke pengene, der afgør, hvem Jesper Møller stemmer på. Siger han. Han skal nu drøfte med DBU’s bestyrelse, hvor han skal saette sit kryds 13. juni.

Det ligger dog fast, at de seks nordiske lande ikke stemmer en bloc. Det har de besluttet. For mig er det et signal om, at Marokko har flyttet noget hos nogle af de nordiske lande. Det kan let gå hen at blive en valggyser i Moskva.

 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Tunge drenge
Nu giver vi den hele armen drenge. USA’s fodboldpra­esident Carlos Cordeiro i midten er på vej til pressemøde i selskab med Peter Montopoli (tv.), generalsek­retaer i Canadas fodboldfor­bund, og praesident­en for Mexicos fodboldfor­bund, Decio...
FOTO: LARS POULSEN Tunge drenge Nu giver vi den hele armen drenge. USA’s fodboldpra­esident Carlos Cordeiro i midten er på vej til pressemøde i selskab med Peter Montopoli (tv.), generalsek­retaer i Canadas fodboldfor­bund, og praesident­en for Mexicos fodboldfor­bund, Decio...
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Goddag og farvel. Marokkos VM-komité ville ikke give interview på Hotel Clarion i København.
FOTO: LARS POULSEN Goddag og farvel. Marokkos VM-komité ville ikke give interview på Hotel Clarion i København.
 ?? FOTO: LARS POULSEN ?? Hicham El Amrani talte i 20 min. og rejste derefter hjem til Casablanca.
FOTO: LARS POULSEN Hicham El Amrani talte i 20 min. og rejste derefter hjem til Casablanca.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark