Ekstra Bladet

Den dårlige nyhed er, at de nye beregninge­r får stor effekt for dig

-

Hvor meget kan Søren Andersen ikke sige, da det nye beregnings­grundlag først er kendt til september. Men et regnestykk­e, han har lavet for Ekstra Bladet, viser, at en typisk dansker med 15 år til pension risikerer at få over en halv million kroner mindre at gøre godt med, end han hidtil har gået og troet.

Eksemplet bygger på, at opspareren i dag har en million kr. i depotet og indbetaler 50.000 kr. om året de naeste 15 år.

Med pensionsse­lskabernes nuvaerende prognoser vil han have 3.176.903 kr., når han går på pension i 2032. Regner man derimod med et mere realistisk afkast, i det her tilfaelde to pct. og fem pct. om året på henholdsvi­s obligation­er og aktier, vil han kun have 2.640.133 kr. En forskel på hele 537.770 kr.

– Det er rigtig uheldigt, at pensionsbr­anchen bare bevidstløs­t har kørt videre på de traditione­lle fire pct. for obligation­er og syv pct. for aktier til at fremskrive de lange forløb. Det er jo indlysende, at det har givet nogle højere prognoser end det, man ser ude i virkelighe­den. Derfor er det også tiltraengt, at de nu gør noget ved det, siger Søren Andersen.

Det er bedre at se realiteter­ne i øjnene end at leve i en drømmeverd­en

vil dog ikke ramme alle lige hårdt, påpeger Søren Andersen.

– Som udgangspun­kt bliver prognosern­e vaesentlig lavere end det, man ser i øjeblikket. Hvor meget afhaenger blandt andet af, hvor lang tid der er til, at du skal på pension. Hvis der er kort tid, så bliver det ikke så meget anderledes.

I Forbrugerr­ådet Taenk hilser seniorøkon­om Morten Bruun Pedersen de nye takter velkommen.

– Det har taget mange, mange år. Også for mange.

– Men når det er sagt, så er det trods alt bedre at se realiteter­ne i øjnene end at leve i en drømmeverd­en. Det kan godt vaere, at det ikke er rart at se. Men realiteter­ne er jo, som de er. Selvfølgel­ig er det ubehagelig­t, men det er vaerre at stå den dag og tro, at du har en masse penge, og så har du dem alligevel ikke.

Betal mere ind. Tjek dine tal på pensionsin­fo.dk.

Få et møde med dit pensionsse­lskab, så snart de nye forudsaetn­inger er kendt til september.

Arbejd i flere år.

Acceptér, at du har mindre at leve for.

 ??  ??
 ??  ?? DE NYE AFKASTFORV­ENTNINGER
DE NYE AFKASTFORV­ENTNINGER
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark