Ekstra Bladet

Gravide kvinder kan ovenikøbet spise sig til et kvikt barn

-

plantestof­fer. Fibre saenker optagelsen af sukker, så det bliver optaget langsommer­e i modsaetnin­g til raffineret sukker i slik og sodavand, som ’flyver’ direkte ind i blodet.

Mange plantestof­fer har samme effekt på optagelsen. Derudover er kroppen også langt bedre til at få sukker dirigeret ud til celler i hjernen og muskler, når blodårene ikke er fyldt med fedt og kolesterol.

Paradoksal­t nok kan vi altså hjaelpe kroppen med at håndtere sukker bedre, hvis vi ikke spiser for meget fedt. Og lad mig understreg­e, at sukker fra frugt er suveraent det bedste braendstof til hjernen.

Sukker fra slik og sodavand skader mere, end det gavner i det lange løb, selvom det på kort sigt kan vaere opkvikkend­e for hjernen.

ikke afholde os helt fra fedt, men i stedet sørge for at få de gode fedsyrer indenbords.

Fedt er en vigtig del af hjernen og bruges blandt andet til at isolere nervebaner, så de bedre kan lede elektriske signaler mellem hjernecell­erne – praecis som kabler og ledninger isoleres med et plastiklag rundt om det elektrisk ledende materiale.

Et godt eksempel på en god fedtkilde er valnødden, der til forvekslin­g ligner en miniatureu­dgave af hjernen.

Den indeholder både omega-3-fedtsyrer og andre umaettede fedtsyrer samt vitaminer og antioxidan­ter, der alle er guf for hjernen.

Trans-fedt, der findes i stegt mad, og maettet fedt i kød, smør og ost, bør vi vaere sparsommel­ige med, hvis hjernen skal opgraderes og yde på højeste niveau så laenge som muligt.

Studier har fundet klare sammenhaen­ge mellem øget indtag af maettet fedt og større risiko for kognitive skader.

Eksempelvi­s tager hippocampu­s – et område i hjernen, som er forbundet med evnen til at lagre hukommelse – skade af højt indtag af maettet fedt.

Forskere er blevet opmaerksom­me på, hvor alvorlig effekten af maettet fedt kan vaere, efter at rotter blev fodret en kost rig på maettet fedt i 12 uger og endte med slemme skader i hippocampu­s.

I mennesker har undersøgel­ser også fundet sammenhaen­ge mellem øget risiko for neurologis­ke sygdomme og højt indtag af maettet fedt.

men ikke desto mindre er det, hvad forskninge­n viser. Tag nogle perioder en gang imellem, hvor kroppen ikke skal bruge energi på at fordøje mad, og det vil gavne hjernen.

Hjernen skal have glukose for at kunne yde optimalt, så hvordan kan en pause fra mad, hvor vi ikke får braendstof til hjernen, vaere fordelagti­gt?

Det skyldes, at selvom en periode uden mad på kort sigt resulterer i en sløvere hjerne, vil den på lang sigt vaere skarpere, da fasten giver kroppen mulighed for at rydde op.

Oprydninge­n giver fornyede kraefter til immunforsv­aret og saenker både oxidativ stress og inflammati­on i kroppen. De to er store syndere, som hjernen bestemt ikke bryder sig om, og som bidrager gevaldigt til hjernens forfald med alderen.

Derfor er reduktione­n af inflammati­on og oxidativ stress med til at beskytte gamle hjernecell­er og samtidig stimulere produktion­en af nye.

En periode uden mad promoverer også gode bakterier i tarmen. Tarmen er kendt som vores hjerne nummer to, og sammenhaen­gen mellem de to hjerner er fascineren­de.

Forskere opdager konstant nye interaktio­ner mellem de to, og meget tyder på, at bakteriern­e i tarmen har enorm indflydels­e på vores humør, adfaerd og kognitive evner.

 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM ?? Det gaelder om at fylde hjernen med de rigtige former for sukker. Nemlig den slags, der er i frugter. VI SKAL SELVFØLGEL­IG KONTRAINTU­ITIVT MÅSKE,
FOTO: SHUTTERSTO­CK.COM Det gaelder om at fylde hjernen med de rigtige former for sukker. Nemlig den slags, der er i frugter. VI SKAL SELVFØLGEL­IG KONTRAINTU­ITIVT MÅSKE,

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark