Ekstra Bladet

UFFES SLUNKNE KASSE Kampagnech­ef: Det er et fedt benspaend

TOMME LOMMER: Folketings­valget naermer sig, men det er minimalt, hvad Alternativ­et har at føre valgkamp for

- JANUS ØSTERGAARD jao@eb.dk

Kassen med de penge, som Alternativ­et skal føre folketings­valgkamp for, bugner mildest talt ikke.

Det står klart, efter at partiet har fremlagt den seneste økonomiske beretning i forbindels­e med denne weekends landsmøde.

329.637 kroner er, hvad der står på valgopspar­ingen hos Uffe Elbaeks tropper oven på det seneste regnskabså­r.

Det oplyser kassereren i Alter nativets hovedbesty­relse,Tobias Jørgensen.

Milevidt fra andre partier

Dermed er der lang vej til det beløb, som partiet brugte på den seneste valgkamp. Ifølge regnskabet for valgåret 2015 havde Alternativ­et samlet udgifter for 2.173.000 kroner til valgkampen.

Det naeste folketings­valg skal senest afholdes i juni 2019. Dermed har Alternativ­et stadig tid til at spare flere penge sammen. Ifølge kasserer Tobias Jørgensen har partiet budgettere­t med 650.000 ekstra kroner til valgopspar­ingen i 2018.

Det hører dog med til historien, at Alternativ­et de seneste år har haft et noget dårligere økonomisk resultat, end der var budgettere­t med.

Under alle omstaendig­heder er Alternativ­ets valgopspar­ing milevidt fra de beløb, partier på samme størrelse brugte på folketings­valget i 2015. Hos SF fyrede man knap 11 millioner kroner af i forbindels­e med valget, mens de radikale brugte godt 14 millioner kroner på ’valg og kampagner’. Umiddelbar­t daekker dette beløb også over de midler, de radikale spenderede på kampagnen forud for EU-afsteminge­n det pågaeldend­e år.

Selvfølgel­ig et problem

De få midler til valgkampen er dog ikke entydigt negativt for Alternativ­et, lyder det fra lektor på Institut for Statskunds­kab, Københavns Universite­t, Karina KosiaraPed­ersen.

– Det er selvfølgel­ig et problem for partiet, hvis de ikke har nogen midler til at gøre noget om helst. Men jeg tror ikke, det er afgørende, siger hun og uddyber:

– Det handler om, hvor intelligen­t man bruger pengene. Nogle partier, som har nogle klare budskaber, og som ikke skal op at hente 25 procent af stemmerne, kan nemmere komme ud med budskabern­e på andre måder, siger Karina Kosiara-Pedersen. Esben Sloth, kampagnech­ef i Alternativ­et, laegger ikke skjul på, at han da gerne ville have haft flere penge til at føre valgkamp:

– Der er ingen tvivl om, at jo flere penge der er, des bedre. Men vi har klaret os okay tidligere, så jeg tror også, at vi klarer den igen, siger han.

– I brugte godt 2,1 millioner kroner på folketings­valget i 2015, så det er vel ikke optimalt, at I har under det halve beløb til naeste valg?

– Det ville selvfølgel­ig vaere bedre at have flere penge, så nej, det er ikke optimalt. Men jeg taenker ikke, at det er katastrofa­lt. Jeg ser ikke det store problem i det, men jeg ville da gerne have flere penge, siger Esben Sloth og fortsaette­r:

– Jeg tror på, at vi opnår en større effekt ved at bruge vores penge på en anden måde end bare at køre reklamer af. Så vi rent faktisk laver politik og aktivitete­r sammen med folk, og vi bruger vores midler på det.

– Hvordan fører man konkret valgkamp uden at bruge saerlig mange penge?

– Man tager til debatarran­gementer, man møder folk på gaden, man er i fjernsynet og radioen og simpelthen gør sig synlig på andre måder end ved at bruge penge på det. Der ikke penge til radio-spots, tv-reklamer, store billboard-kampagner og den slags. Så det lader man vaere med og skaber i stedet opmaerksom­hed på andre måder, som jeg synes er lykkedes meget godt for os.

– Er det som kampagnech­ef ikke en streg i regningen, at du har så få penge at føre valgkamp for?

– Det er et fedt benspaend. Jeg mener, at det er rigtig spaendende at prøve at skabe opmaerksom­hed uden at have en masse penge. Det er meget sjovere at arbejde med kandidater­ne og de andre frivillige og få dem til at lave nogle aktivitete­r. jao

 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? 329.637 kroner er, hvad der står på valgopspar­ingen i Uffe Elbaeks Alternativ­et. Kampagnech­efen i partiet er positivt stemt over for det lille beløb i kassen og mener, at det lave budget, partiet har at føre valgkamp for, tvinger dem til at vaere...
FOTO: JONAS OLUFSON 329.637 kroner er, hvad der står på valgopspar­ingen i Uffe Elbaeks Alternativ­et. Kampagnech­efen i partiet er positivt stemt over for det lille beløb i kassen og mener, at det lave budget, partiet har at føre valgkamp for, tvinger dem til at vaere...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark