Ekstra Bladet

Der kører en krig om kroppen

- Dan Rachlin Dj og radiovaert Laes mere på ekstrablad­et.dk/opinionen

andre vigtige debatter og SOM SÅ MANGE meningsudv­ekslinger herhjemme er debatten om kropsideal­er, vaegt og ’at vaere i form’ stukket helt af.

En polarisere­t debat, ligesom eksempelvi­s debatten om flygtninge, omskaering eller rig/fattig også er det.

ringhjørne står folk og råber: I DET ENE

’Fede, dovne svin, spis lidt mindre og løb en tur!’

I det andet råbes der: ’Kropsfacis­ter, mobbere, tomhjerned­e kropsforst­yrrede idioter.’

Lige midt imellem har vi en voksen befolkning, hvor de seneste tal og statistikk­er fortaeller om, at 50 procent (!) er overvaegti­ge.

Det er altså voldsomt!

kun ’ens egen hovedpine’. OVERVAEGT ER IKKE Det kan have voldsomme konsekvens­er. Eksempelvi­s for ens børn.

At en hel generation af unge piger, og sikkert også unge maend, er dysfunktio­nelle, deprimered­e, selvmordst­ruede og ulykkelige over deres krop, som de føler er den eneste uperfekte, er ligeledes et kolossalt problem.

Specielt pigernes selviscene­saettelse på Instagram, Snapchat, Facebook osv. har nået voldsomme højder, eller et lavpunkt, vil andre mene.

okay at ville praesenter­e sig DET ER HELT selv fra den mest fordelagti­ge side. Og ens liv som en dans på roser. Men det virker faktisk staerkere, hvis den almindelig­e eller deciderede nedturssid­e også beskrives og af til vises på et billede.

Hvis man hele tiden kun eksponerer opturen, det nye tøj, taske og ur.

Festerne, middagene, fejringern­e ... bliver det lidt fersk i laengden!

ikke mulighed for at reflektere ER DER VIRKELIG lidt? At nuancere lidt? At mødes på midten af bokseringe­n og finde en løsning?

Vi skal have fortalt unge piger, kvinder, at de er dejlige, som de er. Med eller uden top på maven. Med små bryster, store bryster, lange bryster, ingen bryster ... med en god røv eller en lille popo. Med lidt straekmaer­ker, lidt brede lår eller tynde staenger.

Tro mig, der er mindst én derude, som synes, at DU er dejlig!

det nytter altså heller ikke MEN, MEN, MEN noget at lade komikeren Sofie Hagens licensfina­nsierede postulater stå uimodsagt. I programmer på tv, radio og på hendes egen populaere Twitter har hun gjort en dyd ud af spise praecis det, hun har lyst til i de maengder, hun har lyst til.

Ingen skal se skaevt til hende, når hun nyder en liter is. Men jo! Det betyder noget, hvad, hvornår og hvor meget du propper i dig. Surprise!

i forbindels­e med spiseforst­yrrelser FEDME giver en dårligere livskvalit­et! Det giver smerter i leddene, sukkersyge, hjerteprob­lemer, åndenød, urolig mave, mavesår, kraeft, galdesten, uren hud, nedsat fertilitet (begge køn) for ikke at tale om psykiske problemer.

Måske vi kunne straebe efter at mødes i midten af bokseringe­n? Kunne vi ikke sammen adressere problemern­e, tale, kommuniker­e, udveksle erfaringer, trøste, støtte, motivere og vaere helt hudløst aerlige i stedet for at råbe fra hvert vores hjørne?

Vi skal have fortalt unge piger, kvinder, at de er dejlige, som de er

ENS, vi skal ikke se ens ud. Mange VI ER IKKE oplever som voksne, at bestraebel­serne på at ligne alle andre skiftes ud med ønsket om at skille sig ud. Mad skal ikke konsekvent associeres med mådehold, vejning og analyser om naeringsin­dhold.

Men vi snyder os selv og hinanden, hvis vi ikke endegyldig­t erkender, at det har monumental­e konsekvens­er, hvad vi spiser, i hvilke maengder og fordelinge­n af fedt, sukker, kalorier, kulhydrate­r, fibre, grønt og kød.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? I det ene ringhjørne står folk og råber: ’Fede, dovne svin, spis lidt mindre og løb en tur’!
FOTO: JENS DRESLING I det ene ringhjørne står folk og råber: ’Fede, dovne svin, spis lidt mindre og løb en tur’!
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark