Ekstra Bladet

FLERE OMRÅDER FÅR GHETTO-MAERKAT

Regeringen indgår delaftaler om bl.a. mere blandet bebyggelse og sprog-prøver i ghetto-områderne

- STEEN VALGREEN VOIGT FOTO: PHILIP DAVALI svv@eb.dk

En ny aftale mellem regeringen, Socialdemo­kratiet, Dansk Folkeparti og SF betyder, at otte nye områder i går blev føjet til den såkaldte ghetto-liste, så den nu taeller 30 boligområd­er landet over.

Blandt de nye ghetto-bebyggelse­r ligger de fem i København, en i Høje-Taastrup, en i Odense og en i Aarhus.

De nykårede ghettoer er resultatet af en delaftale i forbindels­e med regeringen­s ghetto-pakke, hvor partierne bag har besluttet at ’opdatere’ kriteriern­e for, hvornår et boligområd­e er en ghetto.

– Aftalen sikrer, at vi skaerper indsatsen markant, siger transport-, bygningsog boligminis­ter Ole Birk Olesen (LA).

Det fremgår bl.a. af aftalen, at andelen af almene familiebol­iger i de hårdeste ghetto-områder skal nedbringes til højst 40 procent inden 2030.

Stop for kriminelle

Desuden skal der saettes en stopper for, at kriminelle flytter ind, samtidig med at boligorgan­isationern­e får mulighed for at gennemtvin­ge indsatser, der kan bekaempe parallelsa­mfund.

– Jeg er glad for, at vi nu får en raekke nye og effektive redskaber til at aendre boligog beboer-sammensaet­ningen. I de kommende år skal ghetto-områderne omdannes fysisk og gøres til attraktive områder, der er en integreret del af byerne, siger Ole Birk Olesen.

Kaare Dybvad, boligordfø­rer for Socialdemo­kratiet, haefter sig ved muligheder­ne for en mere blandet beboersamm­ensaetning.

Første skridt

– Vi tror, at det er afgørende, at vi lever sammen. At rengørings­assistente­ns søn spiller fodbold sammen med direktøren­s datter. Derfor ønsker vi, at der kommer flere ejerbolige­r i de udsatte boligområd­er, og at der kommer flere almene boliger i de dyre kvarterer. Det her er første skridt.

Også René Christense­n, finansordf­ører for DF, er godt tilfreds.

– Vi har i dag nogle områder, hvor man ikke kan faerdes frit. Hvor posten ikke kan komme ud, og hvor brandbilen ikke kan komme ud, fordi der bliver kastet sten efter dem. Det vil vi ikke have.

Skal kunne dansk

I går enedes de samme partier minus SF om en anden delaftale, der bl.a. indfører sprogprøve­r i 0. klasse.

– Den skal hjaelpe børn, der vokser op i udsatte boligområd­er, så vi sikrer, at når de starter i 1. klasse, så har de et funktionel­t dansk.

Hvis der bliver for højt et fravaer, kommer det til at have en konsekvens for foraeldren­e, siger undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA).

Jeg er glad for, at vi nu får en raekke nye og effektive redskaber til at aendre boligog beboersamm­ensaetning­en

 ??  ?? Tilbage på listen
Sjaelør Boulevard er et af de nye områder på ghetto-listen. Bebyggelse­n har dog vaeret på listen tidligere.
Tilbage på listen Sjaelør Boulevard er et af de nye områder på ghetto-listen. Bebyggelse­n har dog vaeret på listen tidligere.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark