Ekstra Bladet

Mistede en lillesøste­r med samme lidelse som Morten

- PR-FOTO

Morten Jensen havde Downs syndrom og blev kun 41 år.

Sammen med sin gode ven Peter Palland, som også havde Downs, gik han lige ind i hjertekule­n på mange danskere, og nyheden om hans tidlige død har også berørt Lillian Bondo dybt.

Formanden for Jordemoder­foreningen forklarer, at hun selv mistede sin lillesøste­r, da søsteren var ret ung, nemlig 48 år.

Hun døde efter et svaert forløb med Alzheimer, der varede over fire-fem år. Hun forklarer, at der dukker små stik op i hjertet jaevnligt.

– Specielt lige nu, hvor jeg laeste om Morten, så taenker jeg jo: Åhh, så er der jo en familie, der savner.

Mennesker med Downs syndrom dør generelt tidligere end almindelig­e mennesker. Det forklarer professor John Brodersen fra Institut for Folkesundh­edsvidensk­ab på Københavns Universite­t, der blandt andet forsker i forebyggel­se, risiko og screening.

– De har en kortere levetid end folk, der ikke har kromosom-afvigelser. Mennesker med Downs syndrom har øget risiko for infektione­r. De har øget risiko for at få hjertesygd­om. De har øget risiko for andre organ-misdannels­er.

– En del af dem er meget overvaegti­ge, og overvaegt giver igen risiko for hjertesygd­omme og slagtilfae­lde, forklarer John Brodersen.

 ?? FOTO: THOMAS WILMANN ?? Lillian Bondo, formand for Jordemoder­foreningen, havde selv en udviklings­haemmet søster. Journalist Nick Horup og Morten Jensen kom taet på hinanden i løbet af de mange år med tv-optagelser.
FOTO: THOMAS WILMANN Lillian Bondo, formand for Jordemoder­foreningen, havde selv en udviklings­haemmet søster. Journalist Nick Horup og Morten Jensen kom taet på hinanden i løbet af de mange år med tv-optagelser.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark