Ekstra Bladet

Populaert pasta-produkt er fup

LAGT I SYLTEKRUKK­E: Halvandet år efter Pastella Grøntsagsb­ånd blev stemplet som ’fup’, fortsaette­r salget på grund af nøl KLOFTEN.DK

- CHRISTIAN KLOSTER kloster@eb.dk

Det er snart halvanden år siden, at en af de helt store kommerciel­le danske fødevare-succeser – de såkaldte Grøntsagsb­ånd fra Pastella – af myndighede­rne blev vurderet til at vaere fup.

For Pastella Grønstagsb­ånd er slet ikke grøntsagsb­ånd med 40 procent grøntsager, som det haevdes på emballager­ne og i reklamer.

Sandheden er, at produktet blot er ordinaer pasta tilsat tarveligt grøntsagsp­ulver eller udpint puré helt uden alle de gode egenskaber fra grøntsager.

Salget fortsaette­r

Selv om Fødevarest­yrelsen jurister allerede ved årsskiftet 2016-2017 gav producente­n, den norske fødevaregi­ganten Orkla, en formel ordre om at stoppe sit grøntsags-fupnummer, så fortsaette­r salget ude i supermarke­derne.

For i januar 2017 indbragte Orkla Fødevarest­yrelsens dom for Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet, som har konservere­t sagen som tomater på dåse.

– Vi har endnu ikke taget sagen under behandling, indrømmer Sophie Andersen, fuldmaegti­g jurist i klagenaevn­et, som er blevet udflyttet fra København til Viborg, hvilket bruges som den primaere forklaring på, at intet er sket.

– Men vi forventer at tage sagen under behandling inden for seks måneder, siger hun.

Skuffet forbrugerr­åd

Det var Forbrugerr­ådet Taenk, som i slutningen af 2016 anmeldte Pastella-produktet til Fødevarest­yrelsen. I rådet er den fødevarepo­litiske seniorrådg­iver Camilla Udsen skuffet.

– Det er meget problemati­sk, vi her halvandet år efter stadig ikke har en afgørelse. I den periode er forbrugern­e fortsat blevet vildledt, siger hun.

Hun tilføjer, at der faktisk findes en raekke reelle og innovative grøntsagsp­rodukter, som udgør sunde alternativ­er til eksempelvi­s pasta og hakkekød. Nogle produkter, som Pastella Grønstsags­bånd ifølge Udsen kan blive forvekslet med.

Hun mener ikke overrasken­de, at Orkla prompte burde have aendret maerkninge­n for halvanden år siden, da Fødevarest­yrelsen kraevede det.

Miljø- og Fødevarekl­agenaevnet lover, at man har ivaerksat en saerlig indsats for at få nedbragt en pukkel af gamle sager.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT ?? Fødevare-kemikerne, som står bag Pastella, har begået det tankeekspe­riment, at noget grøntsags-pulver i pastadejen svulmer op til at vaere grøntsager.
FOTO: MOGENS FLINDT Fødevare-kemikerne, som står bag Pastella, har begået det tankeekspe­riment, at noget grøntsags-pulver i pastadejen svulmer op til at vaere grøntsager.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark