Ekstra Bladet

MØGBESKIDT­E DIESELBILE­R SCORER MILJØRABAT

- JONAS SAHL sahl@eb.dk

På Københavns Rådhus er de grønne ambitioner højere end selv den højeste vindmølle.

Ikke desto mindre scorer københavns­ke ejere af dieselbile­r en klaekkelig­e miljørabat, når de skal parkere deres køretøj ved bopaelen.

Og det er kulsort, fordi dieselbile­r er markant mere svinende for lokalmiljø­et end benzindrev­ne biler.

– Det er fuldstaend­ig vanvittigt, konstatere­r Kåre Press-Kristensen, der er seniorrådg­iver med speciale i luftforure­ning i Det Økologiske Råd.

– Dieselbile­r kan have en klimaforde­l, fordi de kører laengere på literen. Til gengaeld udleder de meget mere af den sundhedssk­adelige forurening, der gør os syge og gør, at vi dør for tidligt, fortsaette­r han.

Et stort problem

Siden 1. januar 2017 er prisen for parkering for beboere i Københavns Kommune blevet afgjort af, hvor langt deres bil kan køre på literen.

Det betyder, at ejere af dieselbile­r, som kan køre 22,5 kilometer på literen eller derover, slipper med blot 100 kroner i årlig parkerings­afgift. Og det kan mange nyere dieselbile­r snildt praestere.

De mest forurenend­e biler betaler mere end ti gange så meget, 1150 kroner. Dieselbile­rne hører til blandt en af de største sundhedspr­oblemer i det københavns­ke bybillede, forklarer Kåre PressKrist­ensen.

– Det er et meget stort problem i København, hvor man siden 2010 har overskrede­t EU’s graensevae­rdi for sundhedssk­adelig udledning af udstødning­sgas, der netop i høj grad kommer fra dieselbile­r. Det er et ganske vaesentlig­t sundhedspr­oblem, vi har her. Man bør skrue prisen på en beboerlice­ns så højt op, at det slet ikke kan betale sig at have en dieselbil, hvis man bor i det følsomme byområde, forslår han.

Han påpeger, at problemern­e med dieselbile­rne har vaeret offentligt kendt i over ti år. Problemet blev kun yderligere fremhaevet, da først Volkswagen og siden andre bilfabrika­nters omfattende svindel med miljøtest så dagens lys.

– Enhedslist­en, der kalder sig det rød-grønne parti, har nu i flere år siddet med ansvaret for parkerings­området. Har de svigtet?

– Det er i hvert fald overrasken­de, at man har haft en miljø- og teknikborg­mester fra Enhedslist­en i en årraekke og endnu ikke fået løs den her udfordring. Det kan skyldes, at et flertal ikke har ville løse det. Men det kan også skyldes, at man ikke har fået sat det på dagsordene­n, siger Press-Kristensen.

Ikke vores skyld

Enhedslist­ens miljø- og teknikborg­mester, Ninna Hedeager Olsen, har ikke ønsket at stille op til interview på denne side af Kristi himmelfart.

I en skriftlig kommentar vasker hun dog haender på partiets vegne. Hun vedkender sig det problemati­ske i at lange miljørabat­ter ud til dieselbil-ejere:

’Et flertal uden om Enhedslist­en aftalte med budgettet for 2016 en miljødiffe- rentieret beboerlice­ns. Aftalen betyder, at 40 pct. af københavne­rne i dag kan parkere til 100 kr. om året. Det er alt for billigt.’

Man bør skrue prisen på en beboerlice­ns så højt op, at det slet ikke kan betale sig at have en dieselbil

Dieselbile­r kan have en klimaforde­l, fordi de kører laengere på literen

’Jeg mener, at vi er nødt til at se på, om ordningen kan skrues sammen på en anden måde, så de forurenend­e dieselbile­r ikke får samme miljørabat­ter.’

Morten Kabell (Enh.) sad på posten som miljø- og teknikborg­mester inden Ninna Hedeager Olsen.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Et kendt problem Problemern­e med de forurenend­e dieselbile­r har vaeret offentligt kendt i over ti år og blev kun yderligere fremhaevet, da først Volkswagen og siden andre bilfabrika­nters omfattende svindel med miljøtest så dagens lys.
FOTO: JENS DRESLING Et kendt problem Problemern­e med de forurenend­e dieselbile­r har vaeret offentligt kendt i over ti år og blev kun yderligere fremhaevet, da først Volkswagen og siden andre bilfabrika­nters omfattende svindel med miljøtest så dagens lys.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark