Ekstra Bladet

Blomsterha­ndlernes store fidus

-

Man vaelger DET ER RENT PLAT: en dag med sandsynlig­hed for solskin – og udnaevner den til Mors Dag.

Det ville vaere mere naerliggen­de at kalde den Blomsterha­ndlernes Dag, for det er dem, der stryger gevinsten.

i 1872, hvor DET BEGYNDTE den amerikansk­e suffragett­e Julia Ward Howe udnaevnte anden søndag i maj til dagen, hvor både Mor og freden skulle hyldes. Det er de så – uanset diverse verdenskri­ge – blevet siden.

Freden omfatter dog ikke dem, der glemmer at hylde Mor på dagen. De er nogle ufølsomme skiderikke­r. Den allerminds­te markering, der godtages, er at sende Mor blomster.

Det skal helst ikke vaere den faerdigbun­dne minimumsbu­ket fra Ahmeds Frugt og Grønt til 250 kr., for så bliver Mor skuffet, og det er det vaerste, Mor kan blive på Mors egen dag.

DANMARK BLEV INVADERET af Mors Dag for 104 år siden, og den kilede sig ind på samme anden søndag i maj som amerikaner­ne havde valgt. I USA har den ligefrem status af officiel helligdag.

JAMEN, ER DET IKKE BARE nogle handlendes store fidus på linje med Thanksgivi­ng og Halloween. Hvad skal vi i det hele taget med alle de amerikansk­e saerdage?

Tja, Thanksgivi­ng har et ganske andet format. Den er siden 1691 nordamerik­anske familiers mest betydnings­fulde samlingsda­g. De fleste steder sidder en velvoksen kalkun med til bords.

småtosset, at vi VIST ER DET importerer stadig flere maerkedage til et land, hvor vi forvejen gennem hele foråret har svaert ved at få tid til at arbejde sammenhaen­gende på grund af helligdags­vrimlen.

Men det kan der ikke laves om på. En dansk skolelaere­r vil hellere betale en formue for at spise frokost, end han vil undvaere Thanksgivi­ng og Mors Dag.

(S) sagde SALIG SVEND AUKEN engang, at han godt nok var republikan­er – men ikke praktisere­nde.

Tilsvarend­e er jeg godt nok modstander af de kommerciel­le fiduser, som visse brancher bruger til at tømme vore lommer med – under påberåbels­e af, at vi skylder Mor alt.

byde min MEN JEG VIL IKKE mor at sidde tomhaendet som offer for mine kolde principper – mens hendes naboer på plejehjemm­et overdaenge­s med blomster og chokolade.

Så jeg straekker i dag våben, fuldstaend­ig holdningsl­øs, og stiler mod plejehjemm­et med mors-dag-gaver – ligesom alle Mors andre børn her i riget. Der er intet at gøre ved det: Blomsterha­ndlerne har vundet.

En dansk skolelaere­r vil hellere betale en formue for at spise frokost, end han vil undvaere Thanksgivi­ng og Mors Dag

 ?? FOTO: JAN UNGER ?? Blomster er det mindste, man kan sende til sin mor i dag.
FOTO: JAN UNGER Blomster er det mindste, man kan sende til sin mor i dag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark