Ekstra Bladet

Min mor får vingummi med ingefaersm­ag

HUSK DET NU: Traditione­n tro bliver mors dag fejret her den anden søndag i maj

- ANDREAS WENTOFT FOTO: KENNETH MEYER aw@eb.dk

Landets tankstatio­ner og blomsterbu­tikker har travlt i dag. Det er nemlig mors dag, som på behørig vis –for de fleste – bliver fejret med blomster og chokolade.

Nogle ser mors dag, som noget blomsterbu­tikker og chokoladef­abrikanter har opfundet for at få lidt ekstra gang i salget. Og helt gammel er traditione­n da heller ikke, men den stammer dog fra en af de første kvinderett­igheds-forkaemper­e.

Mors dag blev opfundet i 1872 af den amerikansk­e suffragett­e Juliard Howe, som ikke bare ville have, at dagen skulle haedre verdens mødre, men også have fokus på fred.

Det var dog først Anna Jarvis, der 10. maj 1908 regulaert fejrede sin afdøde mor, og derved startede traditione­n. Hun kaempede hele sit liv, for at holde liv i den sentimenta­le del af dagen og prøvede at kaempe imod kommercial­iseringen.

Den hvide nellike

Hendes vigtigste symbol var den hvide nellike, som hun mente stod for mødrenes kardinaldy­der: Renhed, trofasthed, aerbarhed, barmhjerti­ghed, kaerlighed og skønhed.

Det gav desvaerre bagslag, fordi verdens blomsterha­ndlere dermed fik en fremtraede­nde rolle i fejringen.

Ekstra Bladet har vaeret på gaden, for at høre hvordan mødrene bliver fejret anno 2018.

 ??  ?? Jakob Ytte, 17 år, studerende. Da Ekstra Bladet møder Jakob, står han paent ved blomsterha­ndleren og venter.
– Jeg skal fejre dagen med både min mor og mormor. Det er også derfor, min mor er inde og købe gave til sin mor nu, siger han.
– Har du...
Jakob Ytte, 17 år, studerende. Da Ekstra Bladet møder Jakob, står han paent ved blomsterha­ndleren og venter. – Jeg skal fejre dagen med både min mor og mormor. Det er også derfor, min mor er inde og købe gave til sin mor nu, siger han. – Har du...
 ??  ?? Lykke Hansen, 36 år, blomsterha­ndler: – Jeg tror mest, det er ude i provinsen, blomsterne bliver solgt. Der er så mange, hvis foraeldre bor udenfor København. Der er det nemmere at bestille en buket over nettet, siger hun. Lykke regner ikke med den...
Lykke Hansen, 36 år, blomsterha­ndler: – Jeg tror mest, det er ude i provinsen, blomsterne bliver solgt. Der er så mange, hvis foraeldre bor udenfor København. Der er det nemmere at bestille en buket over nettet, siger hun. Lykke regner ikke med den...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark