Ekstra Bladet

Trods krads kritik, mystiske mails og politisk polemik bakker et flertal i Folketinge­t op om kronprinse­ns arbejde i den olympiske komité

- KRISTIAN BRÅRUD LARSEN kbl@eb.dk

Et flertal på Christians­borg holder hånden over kronprins Frederik, når det gaelder tronfølger­ens engagement i Den Internatio­nale Olympiske Komité, IOC.

Hverken Socialdemo­kratiet, DF eller regeringsp­artierne vil laegge politisk pres på kongehuset for at få kronprinse­n til at traekke sig fra den omstridte olympiske organisati­on, viser Ekstra Bladets rundspørge blandt partierne.

– Arbejdet i IOC er godt for ham, fordi det giver ham erfaring med at arbejde politisk, hvilket han kan bruge som fremtidig konge, siger DF’s kulturordf­ører Alex Ahrendtsen.

Løkkes zigzag

Kongehuset skal holde sig politisk neutral, men kronprinse­n stemte i IOC stik imod den danske regerings forsøg på at udelukke russiske atleter fra OL i 2016 på grund af statsdopin­g.

For godt et år siden kunne statsminis­ter Lars Løkke (V) ikke se problemet i den kommende konges politiske soloridt.

Kronprinse­n havde ’forvaltet sit medlemskab af IOC på en både hensigtsma­essig og tilfredsst­illende måde’ lød det fra Løkke under en debat i Folketinge­t.

For nylig lød der så andre toner fra statsminis­teren. Lars Løkke erkendte, at der er behov for at ramme samarbejde­t mellem kronprinse­n og politikern­e ’lidt fastere ind’. Men overordnet set er regeringen stadig tilfreds med Frederiks bijob.

’Det er dejligt, at vi har en kronprins, der er dybt engageret i idraetten og kulturens verden’, siger kulturmini­ster Mette Bock (LA) i et skriftligt svar.

Konservati­v kovending

Den nuvaerende erhvervsmi­nister, Brian Mikkelsen (K), var knap så royal-positiv, når det kom til IOC tilbage i 1998.

Dengang skulle kronprinse­n ikke ’fedtes ind i politisk betaendte afgørelser’.

Den holdning forsvandt som dopingprøv­er fra russiske atleter, da kronprinse­n meldte sit kandidatur i 2006.

– Mine tidligere mere skeptiske udtalelser om kronprinse­ns mulige IOCkandida­tur er foraeldede, lød det fra Brian Mikkelsen.

’Lammefromm­e politikere’

Kronprinse­ns medlemskab af IOC er ellers ’en rigtig dårlig idé’ ifølge organisati­onen Play the Game, der arbejder for demokrati og gennemsigt­ighed i sport.

– Kronprinse­n bliver uundgåelig­t viklet ind i et storpoliti­sk spil med elementer af korruption og andre dårligdomm­e, siger internatio­nal chef Jens Sejer Andersen, der undrer sig over den politiske tilbagehol­denhed.

– Når det drejer sig om kronprinse­n og IOC, så forvandler ellers kritiske politikere sig til lammefromm­e tilhaenger­e af den olympiske bevaegelse, mener han.

Det har ikke vaeret muligt at få en kommentar fra kongehuset. Kronprinse­n sagde dog sidste år i portraetbo­gen ’Under bjaelken’, at han ikke mener, at have talt imod regeringen­s linje overfor Rusland i sagen om dopingskan­dalen. Laes lederen på bagsiden

Arbejdet i IOC er godt for ham, fordi det giver ham erfaring med at arbejde politisk

 ??  ??
 ?? FOTO: AP ?? Kronprins Frederik hylder de danske håndboldhe­rrer under OL i Rio de Janeiro i 2016.
FOTO: AP Kronprins Frederik hylder de danske håndboldhe­rrer under OL i Rio de Janeiro i 2016.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark