Ekstra Bladet

Dansk gidseldram­a bliver til en film

Puk Damsgaards ’Ser du månen, Daniel’ filmatiser­es med Esben Smed og Anders W. Berthelsen i et par af hovedrolle­rne

- LARS SEJR ANDERS JENSEN ls@eb; aj@eb.dk

Fotograf Daniel Rye blev holdt fanget i 13 måneder af terror-organisati­onen Islamisk Stat, der blandt andet udsatte ham for tortur.

Danskeren slap dog derfra med livet i behold, efter at en løsesum blev betalt i 2014, og hans fortaellin­g bliver nu filmatiser­et ud fra bogen ’Ser du månen, Daniel’ af Puk Damsgaard – en bog, der var med til at sikre Damsgaard Cavlingpri­sen.

AErefrygt og respekt

I hovedrolle­n som Daniel Rye vil man kunne opleve Esben Smed, der går til opgaven med respekt.

– Jeg har laest bogen, jeg laeste den på et døgn, siger han, da Ekstra Bladet fanger ham over telefonen.

Han fortsaette­r.

– Jeg har en aerefrygt og respekt. Det er ikke kun Daniels historie, der er i det her. Det er også en historie om hans familie og den uvished, der ligger i det. Hvordan reagerer familien, og hvordan agerer man? Det er en af de der situatione­r, hvor virkelighe­den overgår fantasien.

– Hvordan har du taenkt dig at forberede dig på en så barsk portraette­ring?

– Jeg taenker, at jeg skal snakke en del med Daniel. Det håber jeg, og det ser jeg meget frem til. Jeg tror bare, jeg er rigtig spaendt på det hele. Jeg håber, vi laver en aerlig film, som har respekt for det materiale, vi har at arbejde med, siger han.

Et unikt indblik

Optagelser­ne er endnu ikke begyndt, og man skal da også vente helt frem til 19. september 2019, før den forventes at få premiere.

Siden sin gidseltagn­ing har Daniel Rye turneret landet rundt og holdt foredrag om oplevelsen. Han ser frem til at få sin oplevelse filmatiser­et.

– Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet, der er sammensat omkring filmen, vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed som den fortjener. Bogen, ’Ser du månen, Daniel’, er allerede nået langt ud. Med denne

Jeg håber, vi laver en aerlig film, som har respekt for det materiale, vi har at arbejde med

film kan historien nå et endnu bredere publikum. Det er jo et unikt indblik i en frygtelig virkelighe­d som det syriske folk lever med hver dag – blot set gennem en dansker, som vi rent faktisk kan identifice­re os med, siger Daniel Rye i en pressemedd­elelse.

Af andre prominente navne på rolleliste­n finder man også Anders W. Berthelsen, mens filmen skal instrueres af Niels Arden Oplev.

Ekstra Bladet har forgaeves forsøgt at få en kommentar fra Daniel Rye.

 ?? FOTO: STINE BIDSTRUP ?? – Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet, der er sammensat omkring filmen, vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed som den fortjener, siger Daniel Rye.
FOTO: STINE BIDSTRUP – Jeg har en rigtig god følelse af, at holdet, der er sammensat omkring filmen, vil behandle historien med dyb respekt og ydmyghed som den fortjener, siger Daniel Rye.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark