Ekstra Bladet

EU-afstemning, Løkke? Lad vaer’

-

saetter nu vand over til en LARS LØKKE ny folkeafste­mning om de danske EUforbehol­d. Ikke lige nu, men ret hurtigt efter et kommende folketings­valg. Jeg vil give ham et godt råd:

Lad vaere!

Med Lars Løkke i spidsen for en jakampagne er sandsynlig­heden for, at afstemning­en bliver en taber, overvaelde­nde stor. At vinde EU-afstemning­er i Danmark kraever nemlig en regeringsc­hef,der bredt opleves som trovaerdig. Og det er ikke lige billedet nu. Tvaertimod.

Så hvis Løkke vil hjaelpe EU-projektet på vej, lader han det ligge til efter et valg. Så bliver det sandsynlig­vis andre, der skal samle det op.

og Løkke prøver i DEBATTEN ER VIGTIG, disse dage at tale en EU-debat i gang, der kan skabe en mere positiv stemning om det europaeisk­e projekt også i hans eget parti. Unionen bevaeger sig, mens vi står stille. Risikoen er, at Danmark indenfor de kommende år nok er med i EU – vi melder os ikke ud og bliver heller ikke smidt ud, men samarbejde­t udvikler sig så meget, at vores forbehold forhindrer, vi kan vaere med. Vi glider simpelthen ud af de enkelte samarbejds­områder. Danmark står tilbage på perronen alene, mens EU-toget kører videre uden os. Det er det billede, Løkke frygter.

Problemet er bare, at Lars Løkke er den ringest mulige EU-saelger, man kan finde. Folk tror ikke på ham. Og selv gør han, hvad han kan, for at komplicere tingene ved at blande en ren EU-linje med små, fedtede taktiske manøvrer mod de partier, der i givet fald skulle hjaelpe ham igennem en afstemning. Ingen gider lege med Løkke, for den ene dag tigger han om hjaelp, og den naeste dag er han bare et dumt svin. Nul trovaerdig­hed.

sidste uge, hvor Løkke benyttede TAG BARE Europa-dagen og et stort interview med Søren Lippert i TV2News til at tale EU og samtidig strinte på de andre. Han ville gerne minde om, hvor usikker kurs Socialdemo­kratiet har fulgt i EUdebatten. Kan man stole på dem?

Er det en måde at etablere et samarbejde om EU-politikken på? Løkke gør dermed landets udenrigspo­litiske interesser til en brik i hans eget fedtede taktiske spil inden valget.

Det svarede jo til, at man skulle forhandle med Løkke om finanslove­n, og det første man bad ham om, var at vise det tøj for 152.000 kr., som han har ladets Venstres partimedle­mmer betale.

Politik bygger på tillid. Skal der nås store resultater, kraever det ekstra megen tillid. Og EU er i dansk politik et stort projekt.

Men nej, typisk for Lars Løkke er han god til at skubbe mennesker fra sig. Så mange, at da balladen om hans kone Solruns ansaettels­esforhold og hans egen indsats som bisidder for hende ved mødet med skoleledel­sen kørte i medierne, var der ikke en en – ikke en eneste – Venstreman­d, der tog hans parti. Det er første gang, ingen løfter en finger for Løkke. Og han kan få den samme oplevelse, når det handler om EU-politik.

om nogen, at hvis Danmark LØKKE VED skal forblive i EU, og vi skal af med forbeholde­ne, kraever det et tillidsful­dt, fortroligt samarbejde mellem V og S og andre ja-partier. Men V og S er de vigtigste. Det fordrer, de står sammen under hele forløbet frem til en afstemning. Løkke burde tage ved laere af den tabte afstemning om retsforbeh­oldet.

Det lignede en sikker vinder. Regeringen sagde ja. Socialdemo­kratiet sagde ja. Erhvervsli­vet. Medierne. Fagbevaege­lsen. Alligevel endte det med et forrygende nederlag. Hvis man kan tabe en sådan afstemning om politisama­rbejde, kan man tabe alle afstemning­er.

PÅ, hvordan Løkke og hans TAENK LIGE udenrigsmi­nister Samuelsen vil tumle rundt, når de skal forklare danskerne, at vi skal sige ja til euroen og tyskfransk militaersa­marbejde.

Løkke selv ydede et vaesentlig­t bidrag til nederlaget om retsforbeh­oldet. Isaer hans perfide bemaerknin­ger om modstander­ne. Løkke sagde flere gange, at danskerne skulle sige ja, hvis de ville bekaempe paedofile, bandekrimi­nalitet, narkosmugl­ere og kvindehand­lere.

’Men hvis man har et andet projekt, kan man stemme nej’.

Han satte dermed lighedsteg­n mellem nej-siden og paedofile kriminelle.

Så dumme er danske vaelgere ikke. Løkke fik sit nej. Selv fra tusinder, der ellers ville have stemt ja. Folk gider ikke Løkkes gennemskue­lige spin.

Kunne han tabe den afstemning, taber han også den naeste.

Og han er godt i gang igen med at tabe naeste afstemning.

tv-interview blev Løkke

I SIDSTE UGES spurgt, hvordan han forholdt sig til DF’s negative holdning til EU. Er det ikke et problem? Løkke svarede udenom – han ville ikke i konfrontat­ion med DF – men angreb i stedet Mette Frederikse­n og S for en usikker EU-kurs.

S kan man ikke stole på, mente han. Løkke havde åbenbart glemt, at da han forsøgte at vinde afstemning­en om retsforbeh­oldet, sagde hans nuvaerende regeringsp­artnere i LA nej. De konservati­ve førte en usynlig valgkamp. DF stod skulder ved skulder med Enhedslist­en. SF gjorde, hvad de kunne, for et ja. Men det var Mette Frederikse­n, der kaempede som en løvinde for at hale et ja hjem.

I den afsluttend­e tv-debat mellem Tulle, Skipper, Mette og Løkke, var Løkke og Mette faktisk de staerkeste. Den debat rykkede – men bare ikke nok. Men det er glemt. Nu er S bare utrovaerdi­ge.

Kunne han tabe den afstemning, taber han også den naeste

ryggen. Europa står USA VENDER EU med enorme indre spaendinge­r. Økonomisk er vi helt afhaengige af samarbejde­t. Så Løkke har ret i, Danmark er på vej ind i massive problemer med EU-forbeholde­ne. Man han overser det vigtigste: Det bliver ikke med ham som statsminis­ter, problemern­e kan løses. Det kraever en trovaerdig regeringsc­hef, som kan samle blå og røde omkring et faelles projekt og ikke en vendekåbe, der den ene dag tigger om folks støtte og naeste dag pisser på dem.

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Den ringeste EU-saelger
Løkke prøver i disse dage at tale en EU-debat i gang, der kan skabe en mere positiv stemning om det europaeisk­e projekt. Men folk tror ikke på ham.
FOTO: JENS DRESLING Den ringeste EU-saelger Løkke prøver i disse dage at tale en EU-debat i gang, der kan skabe en mere positiv stemning om det europaeisk­e projekt. Men folk tror ikke på ham.
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark